Ministerns bristfälliga engelska kan ha sänkt Findus

Findus i Bjuv

Landsbygdsminister Buchts bristfälliga engelska bidrog till att Findus i Bjuv inte kunde räddas från nedläggning. Det säger förre Findus-vd:n Christer Denrell i en intervju med Bjuvsnytt.se.

När det brittiska ägarföretaget Nomad Foods 2016 gick ut med att de skulle lägga ner Findus verksamhet i Bjuv, reagerade den före detta Finduschefen Christer Denrell. Han arbetade visserligen inte längre för företaget men kontaktade ändå inflytelserika personer inom branschen och facket samt politiker.

– Jag har pratat med näringsministern Damberg och LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson flera gånger. Det handlar om att inte ge upp, sa Christer Denrell till Sydsvenskan i oktober förra året.

Dessutom försökte han övertyga Stefan Descheemaeker, Nomad Foods koncernchef, om att en nedläggning i Bjuv skulle vara ett misstag.

Christer Denrell lyckades emellertid inte i sin strävan. Av Stefan Descheemaeker fick han bland annat höra – skriver Bjuvsnytt.se – att Nomad Foods vid tidigare uppköp av fabriker i Frankrike och Spanien hade tvingats skriva på avtal om att inte stänga någon anläggning. Från svenskt håll hade ett sådant avtal inte krävts, vilket var en av anledningarna till att just verksamheten i Bjuv skulle läggas ner.

Christer Denrell uppger även till Bjuvsnytt.se att han fick kontakt med Nomad Foods ena ägare, Noam Gottesmann. Dessutom försåg han den  svenska regeringen en rad argument mot nedläggningen, och krävde att statsminister Stefan Löfven skulle närvara vid ett möte med en personlig representant som Noam Gottesmann valde att skicka till Sverige.

– Det var rätt nivå ur alla synvinklar, och jag var övertygad om att om bara Löfven kom så skulle Nomad Foods ändra sitt beslut, säger Christer Denrell till Bjuvsnytt.se.

Regeringen skickade dock inte Stefan Löfven utan landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och detta var ett olyckligt val, menar Christer Denrell. enligt Christer Denrell.

– Landsbygdsministern kan inte engelska! Han går på engelskkurs.

Christer Denrell menar att de som närvarade vid mötet åkte hem “i ogjort ärende”, samt att han han därefter gav upp.

– Ska jag dra någon kreativ slutsats av det som hände så är det att Sverige behöver en kompetent insatsstyrka när det gäller internationella affärer av den här kalibern, säger han till Bjuvsnytt.se.