Perfekt sommarväder 2017 – för grödorna!

Sommarvädret har lämnat en del att önska, men för viktiga grödor som vete, raps och jordgubbar har det varit nästintill perfekt. Årets totalskörd av spannmål förväntas bli rekordstor: 5,7 miljoner ton. Det är enligt Jordbruksverket en ökning med 5 procent jämfört med 2016 och genomsnittet för de senaste fem åren. Om prognosen stämmer får vi den tredje största spannmålsskörden under 2000-talet.

Det är främst ökningen av hektarskörden och större arealer för höstvete som bidrar till en större spannmålsskörd. Skörden av höstvete motsvarar nästan hälften av den totala spannmålsskörden.
– De senaste åren har sådden på hösten före skördeåret varit stor eftersom väderförhållandena varit fördelaktiga, säger Harald Svensson, chefsekonom vid Jordbruksverket.

På Gotland skördades jordgubbar i första veckan i augusti, runt tre veckor senare än vad som är vanligt, uppger P4 Gotland. Anledningen till den sena tidpunkten förmodas vara den kalla våren, frostnätterna i maj men även den nya sorten Malvina, som mognar långsamt och kan skördas senare. Även i Värmland säljs nyplockade värmländska jordgubbar fortfarande, men säsongen är även där inne på sista versen, enligt SVT Värmland.

 

I Sverige är  jordgubbar det bär som odlas överlägset mest. 2015 producerades 16 800 ton jordgubbar och under högsäsong dominerar de svenska jordgubbarna marknaden och totalt är 70 procent av de jordgubbar som säljs i landet svenska, enligt Bärfrämjandet.