Svenskar får mycket kött för sina pengar

Okänt kött i var tredje nötfärs

Danskar kan köpa mest kött per arbetad timme, men även i Sverige får vi relativt mycket kött för de pengar vi har i våra hushållskassor. Det visar en undersökning från  brittiska cateringfirman Caterwings, skriver ATL. Ser man bara till kilopriset är köttet i Sverige däremot dyrt.

Caterwings har bland annat undersökt hur länge någon med minimilön i de olika länderna behöver jobba för att ha råd med ett kilo kött. I Danmark, med relativt billigt kött och relativt höga minimilöner, behöver en dansk med minimilön bara jobba en timme för att ha råd med ett kilo kött, att jämföra med Indonesien, där en person med minilön behöver arbeta 23,6 timmar för motsvarande mängd kött, skriver ATL.

Köttpriserna ligger högre i Sverige än i Danmark, men det gör även miniminlönerna. En svensk med minimilön köpa ett kilo fläsk efter knappt en timmes arbete och ett kilo nötkött efter knappt 1,5 timmar. När det gäller fisk och skaldjur ligger Sverige i topp – vi har råd att köpa ett kilo fisk bara efter 1 timme och 6 minuters arbete.

Caterwings har även undersökt konsumentpriset på olika typer av kött för i 52 länder. Det dyraste köttet inom samtliga kategorier – nöt, fläsk, fisk och skaldjur, lamm och kyckling – finns i Schweiz. Men även Sverige ligger högt på listan över dyrt kött. Med priser på närmare 50 procent över genomsnittet hamnar vi på femte plats, före länder som Finland, Sydkorea och Japan, skriver ATL.