Skype-grundaren storsatsar på labbkött

Skype-grundaren Niklas Zennström, VD för investmentbolaget Atomico, sällar sig till bland annat Richard Branson och Bill Gates när  Atomico nu investerar i “clean meat”, kött framställt från celler i ett laboratorium i USA.

Atomico vill förbättra världen via framför allt ny teknik. I januari publicerade bolaget ett manifest, där de bland annat framhåller sitt fokus på “grundarna som vill använda teknologi för att skruva om världen, till förmån för något som är bättre för så många människor som möjligt.”

Sedan dess har de bland annat investerat i Farmdrop, en webb-plattform som kopplar ihop jordbrukare och producenter direkt med lokala konsumenter vilket kan bidra till att minska matsvinnet. Den senaste satsningen på labb-framställt kött är enligt Atomico själva ett sätt att ta itu med “elefanten i rummet” när det gäller hållbarhetsfrågan: den storskaliga, globala djurproduktionen.

Företaget Memphis Meat producerar nötkött, kyckling och anka direkt från dessa djurs celler. Enligt Atomico lyckas man återskapa både den tillväxtprocess en djurkropp normalt genomgår, vilket leder till en smak och en konsistens som matchar vanligt kött.

Memphis Meat har i en första investeringsrunda fått ihop 17 miljoner dollar, drygt 137 miljoner kronor, enligt Atomico, och är nu på väg att mångdubbla antalet anställda forskare, kockar, investerare och kreatörer. Målet är att produkterna så småningom ska säljas i Kina, Europa, Sydamerika och Japan.

“Om de lyckas, kommer de att påverka mänskligheten och planeten på ett helt avgörande sätt”, skriver Atomico i ett pressmeddelande.