“Jag kan bara minnas att jag mött en enda tjej i köket”

Maja Rikardsson på Dackeskolan i Mjölby var med i vinnarlaget i Unga Ekokockar 2017.

Maja Rikardsson, 18 år och blivande kock, du var med i vinnarlaget i tävlingen Unga Ekokockar 2017 som ägde rum förra helgen. Hur kändes det att vinna?
– Jag har inte smält det än! Det var väldigt mäktigt, vi fick en massa grattiskramar och sen slog det till: ”Jag har verkligen lyckats med någonting!” Nu känner jag mig genast mer självsäker, jag ser maten på ett annat sätt, är mer kreativ och älskar att laga mat – ännu mer än tidigare!

Det snackas mycket om rekryteringsproblemen i krogbranschen men du vill bli alltså kock – varför?
– Jag har alltid gillat att hålla på med mat. Och det är så kul att vara nyskapande och få till smakerna! Där min mamma är ifrån, Filipinerna, är vi en stor släkt och när vi åker dit brukar vi laga mat till hela släkten och alla grannarna, och vi skänker bort mat också. Det är stora tillställningar, folk är glada och kärleksfulla och alla får vara med. Mycket av råvarorna kommer från naturen och maten grillas ofta över en öppen eld.

Har du ett filippinskt “tänk” även när du lagar mat i Sverige?
– Ja, jag tycker att det finns mycket fler smaker som jag vill använda, som en massa olika slags curry. På Filippinerna använder man också ofta hela råvaran, hela örter till exempel, medan vi i Sverige väljer att plocka ner dem. Katarina som är min lärare brukar försöka hjälpa mig att få in de här smakerna i de olika rätterna. Under tävlingen ansvarade jag för förrätten och där lyckades vi få in den lilla hettan från chili och honungen satte en asiatisk smak.

Det pratas mycket om könsobalansen inom kockyrket. I ditt lag ingick ju även Ida Fagerhov och Albin Sniwe, plus lagledaren och läraren Katarina Westlund. Det betyder att 3 av fyra var tjejer. Hur ser det ut i din klass?
– Vi är ganska många tjejer i vår klass, fler än killarna, men går man ut på praktik är det mestadels killar som handleder i köket, och i själva servisen är det oftast tjejer. Sist jag var på praktik var det bara killar i köket. Faktiskt har det varit så, nästan varje gång – jag kan bara minnas att jag mött en enda tjej i köket.

Kan du tänka dig att jobba på en av alla dessa restauranger där du skulle blir ensam tjej i köket?
– Absolut! Jag har väldigt mycket kontakt med många praktikplatser där jag har varit. Att jag kanske bara får jobba med killar stör mig inte ett dugg, jag vill bara nå mina mål.

Åter till tävlingen – vilka rätter vann ni med, du och dina lagkompisar från Dackeskolan i Mjölby?
– Förrätten kallade vi ”Fyra färger från Ekobacken”, det var en bakad och halverad morot, en sotad morotsstubbe på vit morot, friterad gul morot och en morotsmajonnäs på lite chili och ekologisk olja. Huvudrätten kallade vi ”Höstens skafferi i lammhagen”; här serverade vi slarvsylta på mörbrässerad lammbog med en lammsky och kantarellsmör, en friterad krokett med parmesan och muskot och bakad palsternacka, syrad lök och örtolja. Till efterrätt serverades en ”Frostig äppelkvist” som var en friterad kvist på kardemumma och surdeg med äppel- och mandelkaka, gräddfilsglass med lindhonung och en äppelsoppa på ingefärs- och citronté. Vi hade också hyvlat äpple och ett chokladflarn med saltrostad mandel.

Hur kom ni på denna makalösa meny?
– Vi fick reda på tävlingsuppgiften i våras och under sommaren gick vi och grunnade på en meny med ett tydligt budskap där hållbarhet och östgötska råvaror var i fokus. Vi var tvungna att använda vissa komponenter och i begränsad mängd, lammbogen fick vi till exempel bara använda 20 gram av. När vi så småningom kände att: ”det här sitter verkligen”, då skickade vi in recept, beskrivning av råvarukorgen och ett foto.

Hur förberedde ni er?
– Vi var inne på skolan en del under sommarlovet och testade olika komponenter. Vi kom också in en vecka tidigare än alla andra inför höstterminen, och när skolan väl hade börjat stannade vi kvar länge på kvällarna för att få ihop det så bra som vi bara kunde.

Vad fick ni mer uppleva, förra helgen? 
– Vi var fem lag i finalen med tre personer i varje lag. Det blev en ”helhelg” på tre dagar med utbildningar, lite häng och mycket tänk kring ekologisk mat. Vi åkte också till ett ställe som heter Ekobacken där man kan skörda och köpa ekologiska grönsaker och lagade mat på deras skörd.

Är det annorlunda att laga mat på ekologiska råvaror framför konventionella?
– Det tycker jag absolut. De har olika utseenden och storlekar. På Ekobacken, som sponsrade oss, växte massiva grönsaker. Vi fick själva plocka våra tävlingsråvaror där under en hel dag. Det var allt från spetskål och rödkål till morötter i alla färger, det fanns chili och en massa örter.

Vilka är dina mål?
– Jag går sista året på gymnasiet så nästa sommar är jag färdig kock. Först vill jag börja jobba på en krog här i Sverige. Så småningom vill jag åka utomlands och utbilda mig i hur restaurangbranschen i olika länder. Även matmässigt är jag intresserad av hur olika länder fungerar, men generellt gillar jag att laga asiatiskt med grönsaksbaserade vårrullar eller woker där man kan sätta intensiva smaker med mycket umami. Och det allra första jag ska göra när jag gått ut skolan, är att åka tillbaka till Filippinerna.