Livsmedelspriset till Simris alg

Fredrika Gullfot, Simris Alg. Foto: Jens Nilsson.

Det blev Simris Alg med sina vegetabiliska Omega-3-preparat som tog hem den 51 upplagan av Livsmedelsföreningens pris under Livsmedelsdagarna i Tylösand.

Simris Alg gör Omega-3-kapslar baserade på alger som odlas i Weibulls före detta växthus på Österlen. Bolaget börsnoterade förra året och har sedan dess fått ett positivt besked om EU-godkännande av sina produkter, inlett försäljningssamarbete med Apoteket, lanserat i Berlin och påbörjat satsningar i Asien.

Så här löd motiveringen:

”Med oerhörd energi och en vision om att bli en föregångare i den biobaserade ekonomin startade Fredrika Gullfot Simris Alg. Hon ställde sig frågan: Vad kan en av världens allra äldsta livsformer lära oss moderna människor? Hon upptäckte att det var onödigt att omega-3-tillskotten bidrar till utfiskningen, när det är i algerna som det goda finns. Där började en framgångssaga som idag är en världsberömd algfarm. Ingen kan tveka om Gullfots känslor för alger, hon beskriver det som en kärlekssaga. Bakom alla succéer finns en eldsjäl – Fredrika Gullfot är en strålande företrädare för ett innovativt och affärsdrivande livsmedelsföretag.”

– Det här är ett både roligt och viktigt erkännande som bekräftar vår roll som banbrytare inom livsmedelsindustrin. Det finns ett enormt förnyelsebehov när det gäller hållbar framställning av livsmedel och kosttillskott, och vi är en viktig del i utvecklingen, säger Fredrika Gullfot, Simris Algs VD och grundare i ett pressmeddelande.