Allt färre äter mat som passerat bäst före-dag

Jar of food's nutritional label being read by a woman.  Vertical shot.

Trots att många är medvetna om att det går utmärkt att äta mat som passerat bäst före-datum, är det allt färre som faktiskt äter sådan mat. Detta leder till att stora mängder slängs i onödan.

Andelen svenskar som vet vad det är för skillnad mellan märkningarna bäst före-dag och sista förbrukningsdag har ökat från 38 procent till 51 procent under perioden 2011-2017. Samtidigt uppger allt fler att de inte äter mat med passerad bäst före-dag. Från 26 procent 2009 till 38 procent 2017. Den vanligaste orsaken som anges är oro att bli sjuk. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Konsumentföreningen Stockholm.

Bäst före-dagen har inget med säkerheten på livsmedlet att göra. Märkningen är snarare till för att ge en indikation om att livsmedlets kvalitet, exempelvis färg eller konsistens, kan vara förändrad. Rekommendationen är att man ska titta, lukta och smaka för att avgöra om maten går att äta. Sista förbrukningsdag betyder däremot att livsmedlet kan vara otjänligt när datumet har passerat, skriver Konsumentföreningen Stockholm i ett pressmeddelande.

– Resultatet av undersökningen förbryllar oss och tyvärr känns det rimligt att misstänka att ökad noggrannhet med datumet snarare ökar än minskar matsvinnet. Tvärt emot våra och många andras intentioner, säger Anna Lilja, ansvarig miljö, Konsumentföreningen Stockholm.

Den senaste mätningen av matsvinn i Sverige är från 2014. Då slängde svenska hushåll 215 000 ton fullt ätbar mat. Det är en minskning med 7 procent, jämfört med 2012. Hur utvecklingen sett ut sedan 2014 återstår att se. Nya siffror för matsvinnsmängder i Sverige presenteras i början av 2018.