Krogvärldens vinnare – enligt branschen själv

SM-storagastronomipriset

Under måndagskvällen gick Svenska Gastronomipriset av stapeln på Operakällaren i Stockholm, inför 200 specialinbjudna gäster från restaurangbranschen. Under ceremonin presenterades ett antal priser där branschen själv fått rösta, där ingen extern jury varit inblandad. Huvudpriset med en prissumma på 50 000 kronor – SVENSKA GASTRONOMIPRISET – gick till konditorn My Feldt som driver Feldts bröd och konfekt i Halmstad.
– Jag blev så sjukt chockad och glad! Sen trodde jag att jag hört fel, så jag var tvungen att texta och fråga om jag verkligen skulle få priset eller om jag skulle dela ut det, jag vågade inte tro att jag hört rätt! säger My Feldt och fortsätter:

En annan av de stolta prisvinnarna var Anders Oskarsson som blev utnämnd till Konditorernas Konditor 2017. Han hade tidigare under dagen kommit tillbaka efter att ha tagit emot ett pris i Mexiko som Årets Konditor i världen.
– Det var sjukt stort, till och med den Mexikanska regeringen var där. Det var insane! Vi landade precis i Sverige, det var bara att slänga sig i duschen och sen ta sig direkt hit.

Anders passion för yrket började tidigt och på gymnasiet bestämde han sig för att läsa en utbildning där han kunde bli konditor. Väl på plats visade det sig dock att hans lärare tyckte att han var talanglös och på pappret har han idag en utbildning som styckare istället för konditor.

Känns det här som en stor revansch nu?
– Jag tror att har man en tanke och vision och ett jävlar anamma kan man komma hur långt som helst. Att det dessutom nu är mina kollegor ifrån branschen som har röstat fram mig är enormt ärofullt, säger Anders Oskarsson.

Svenska Gastronomipriset är en hyllning till restaurangvärldens mest lysande stjärnor. Tidningen Restaurangvärlden har utsett Kockarnas Kock och Kockarnas Krog 25 år i rad. Drygt 100 kockar i hela Sverige röstar på de fem kockar och fem krogar som de anser vara bäst i Sverige. Ingen extern jury är inblandad i tävlingen. Under 2016 introducerades detta även för konditorer, servitörer och sommelierer som på samma sätt fått nominera de kolleger de anser vara bäst.

Kockarnas Kock 2017
(Med en jury bestående av drygt 100 av de bästa kockarna i Sverige)

  1. Magnus Nilsson, Fäviken Magasinet, Järpen
  2. Sayan Isaksson, Esperanto, Stockholm
  3. Daniel Berlin, Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås
  4. Jacob Holmström, Gastrologik, Stockholm
  5. Magnus Ek, Oaxen, Stockholm
  6. Mathias Dahlgren, Matbaren och Rutabaga, Stockholm
  7. Fredrik Johnsson, Volt, Stockholm
  8. Daniel Höglander, Aloë, Stockholm
  9. Adam Dahlberg, Adam/Albin, Stockholm
  10. Paul Svensson, Fotografiska, Stockholm
  11. Björn Frantzén, Frantzén
  12. Frida Ronge, TAK, Stockholm
  13. Henrik Norström, Lux Dag för Dag, Stockholm
  14. Titti Qvarnström, Malmö
  15. Mikael Einarsson, Pontus Group, Stockholm
  16. Stefan Ekengren, Hantverket, Stockholm
  17. Tom Sjöstedt, Lilla Ego, Stockholm
  18. Mats Vollmer, Vollmers, Malmö
  19. Saori Ichihara, Stockholm
  20. Marcus Jernmark, Frantzén, Stockholm

Kockarnas Krog 2017
(Med en jury bestående av drygt 100 av de bästa kockarna i Sverige)

  1. Fäviken Magasinet, Järpen
  2. Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås
  3. Esperanto, Stockholm
  4. Oaxen, Stockholm
  5. Gastrologik, Stockholm
  6. Volt, Stockholm
  7. Aloë, Stockholm
  8. Vollmers, Malmö
  9. Adam/Albin, Stockholm
  10. Operakällaren, Stockholm
  11. Matbaren, Stockholm
  12. Lilla Ego, Stockholm
  13. Punk Royale, Stockholm
  14. Sturehof, Stockholm
  15. Ekstedt, Stockholm
  16. Babette, Stockholm
  17. Upper House Dining, Göteborg
  18. Koka, Göteborg
  19. AG, Stockholm
  20. Krakas Krog, Gotland

Konditorernas Konditor 2017
(Med en jury bestående av drygt 100 av de bästa konditorerna i Sverige)

  1. Anders Oskarsson, Nilssons Konditori & Bageri, Oskarshamn
  2. Fredrik Borgskog, Upper House Dining, Göteborg
  3. Mattias Ljungberg, Tössebageriet, Stockholm
  4. Frida Leijon, Leijon Stenungsbageri & Konditori
  5. Ted Johansson, Dessert och Choklad, Stockholm
  6. Per Klein Olsson, Lundbergs Konditori
  7. Magnus Johansson, Magnus Johansson Konditori, Stockholm
  8. Maria Grave, Margaretas Bröd och Bakverk, Mölndal
  9. Jan Hedh, Hedh Escalante Chocolatier, Malmö
  10. Daniel Roos, K-märkt, Stockholm
  11. Joel Lindqvist, Mat & Chokladstudion, Malmö
  12. My Feldt, Feldt’s Bröd & Konfekt, Halmstad
  13. Frida Bäcke, Restaurant Kontrast, Oslo
  14. Dorotea Malmegård, Stockholm
  15. Marie Skogström, Mat & Vin Slottsparken, Malmö
  16. Damien Foschiatti, Fosh Artisan Patisserie, Stockholm
  17. Sylvain Marron, Sylvain Marron Patissier & Chocolatier, Göteborg
  18. Sébastien Boudet, Stockholm
  19. Martin Isaksson, Chokladfabriken, Stockholm
  20. Josefin Gauffin, Tössebageriet, Stockholm

Konditorernas Konditori 2017
(Med en jury bestående av drygt 100 av de bästa konditorerna i Sverige)

  1. Fosh Artisan Patisserie, Stockholm
  2. Tössebageriet, Stockholm
  3. Lundbergs Konditori, Stockholm
  4. Vete-Katten, Stockholm
  5. Nilssons Konditori & Bageri, Oskarshamn
  6. Magnus Johansson Bageri & Konditori, Stockholm
  7. Günterska Hovkonditoriet, Uppsala
  8. Feldt’s Bröd & Konfekt, Halmstad
  9. Artisan Bread, Karlstad
  10. Gunnarssons Specialkonditori, Stockholm
  11. Bageri Petrus, Stockholm
  12. Chokladfabriken, Stockholm
  13. RC Chocolat, Sigtuna
  14. K-Märkt, Stockholm
  15. Lindebergs Konditori & Bageri, Orminge
  16. Dessert & Choklad, Stockholm
  17. Wienercaféet, Stockholm
  18. Artipelag Konditori & Bageri, Stockholm
  19. Mat & Chokladstudion, Malmö
  20. Olof Viktors Bageri & Café, Glemmingebro

Servitörernas Servitör 2017
(Med en jury bestående av drygt 100 av de bästa servitörerna i Sverige)

  1. Carl Frosterud, Frantzén, Stockholm
  2. Ellinor Lindblom, Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås
  3. Johan Bengtsson, Volt, Stockholm
  4. Emma Höök, Talldungens Gårdshotell, Brösarp
  5. Hanna Wessman, Gastrologik, Stockholm
  6. Johan Agrell, Café Nizza, Stockholm
  7. Emelie Svensson, Spritmuseum, Stockholm
  8. Katarina Kaselli, Sensum, Stockholm
  9. Christina Wu Persson, Björk och Bambu, Göteborg
  10. Bodil Andersson, Långbro Värdshus, Älvsjö
  11. Sara Kalin, Pubologi, Stockholm
  12. Carolin Uggla, Restaurang Atelier, Göteborg
  13. Johan Lindberg, Ett Hem, Stockholm
  14. Alexander Bäckman, Nook, Stockholm
  15. Joakim Svensson, Lilla Ego, Stockholm
  16. Mathilda Flacht, Volt, Stockholm
  17. Emelie Zung-Hee Svensson, Agnes, Stockholm
  18. Emma Wennerberg, Spisa Matbar, Göteborg
  19. Mercedes Bachelet, Adam/Albin, Stockholm
  20. Emma Andersson Sjöstrand, Hörte Brygga, Skivarp

Servitörernas Serviceupplevelse 2017
(Med en jury bestående av drygt 100 av de bästa servitörerna i Sverige)

  1. Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås
  2. Operakällaren, Stockholm
  3. Fäviken Magasinet, Järpen
  4. Talldungens Gårdshotell, Brösarp
  5. Koka, Göteborg
  6. Volt, Stockholm
  7. Rolfs Kök, Stockholm
  8. Esperanto, Stockholm
  9. Västergatan, Malmö
  10. Lilla Ego, Stockholm
  11. Krakas Krog, Gotland
  12. Café Nizza, Stockholm
  13. Gastrologik, Stockholm
  14. Spritmuseum, Stockholm
  15. Björk och Bambu, Göteborg
  16. Adam/Albin, Stockholm
  17. Nook, Stockholm
  18. Babette, Stockholm
  19. Fotografiska, Stockholm
  20. Sensum, Stockholm

Sommelierernas Sommelier 2017
(Med en jury bestående av drygt 100 av de bästa sommeliererna i Sverige)

  1. Rubén Sanz Ramiro, PM & Vänner, Växjö
  2. Fredrik Lindfors, Grand Hôtel, Stockholm
  3. Sören Polonius, Esperanto, Stockholm
  4. Robert Andersson, Hornstulls Bodega, Stockholm
  5. Fredrik Horn, Oaxen, Stockholm
  6. Anna Mellfors, Tranan, Stockholm
  7. Béatrice Becher, Folii, Stockholm
  8. Johan Agrell, Café Nizza, Stockholm
  9. Daniel Crespi, Djuret, Pubologi och Flickan, Stockholm
  10. Frida Hansson, Babette, Stockholm
  11. Lars Trogen, Gaston, Stockholm
  12. Fredrik Lundberg, Babette, Stockholm
  13. Anna Rönngren, Frantzén, Stockholm
  14. Emelie Zung-Hee Svensson, Agnes
  15. Carl Frosterud, Frantzén, Stockholm
  16. Johan Bengtsson, Volt, Stockholm
  17. Johan Andersson, Grand Hôtel, Stockholm
  18. Benjamin Hill, Sjömagasinet, Göteborg
  19. Fredrik Iveskär, Hornstulls Bodega, Stockholm
  20. Ulrika Karlsson, Krakas Krog, Stockholm

Sommelierernas Dryckesupplevelse 2017
(Med en jury bestående av drygt 100 av de bästa sommeliererna i Sverige)

  1. PM & Vänner, Växjö
  2. Babette, Stockholm
  3. Hornstulls Bodega, Stockholm
  4. Djuret, Stockholm
  5. Operakällaren, Stockholm
  6. Folii, Stockholm
  7. Grand Hôtel, Stockholm
  8. 19 Glas, Stockholm
  9. Rolfs Kök, Stockholm
  10. Sturehof, Stockholm
  11. Eriks Vinbar, Stockholm
  12. Volt, Stockholm
  13. Tranan, Stockholm
  14. Nook, Stockholm
  15. Talldungens Gårdshotell, Brösarp
  16. Krakas Krog, Gotland
  17. Bar Centro, Göteborg
  18. Lyran, Malmö
  19. Gaston, Stockholm
  20. Sjömagasinet, Göteborg

CHEF OF THE CHEFS

  1. René Redzepi, Noma, Danmark
  2. Rasmus Kofoed, Geranium, Danmark
  3. Daniel Humm, Eleven Madison Park, USA
  4. Magnus Nilsson, Fäviken Magasinet, Sverige
  5. Massimo Bottura, Osteria Francescana, Italien
  6. Alain Passard, L’Arpège, Frankrike
  7. Thomas Keller, The French Laundry, USA
  8. Grant Achatz, Alinea, USA
  9. Paul Cunningham, Henne Kirkeby Kro, Danmark
  10. Heston Blumenthal, The Fat Duck, England

CHEF OF THE CHEFS DANMARK

  1. René Redzepi, Noma
  2. Rasmus Kofoed, Geranium
  3. Mark Lundgaard, Kong Hans Kælder
  4. Nikolai Norregaard, Kadeau
  5. Paul Cunningham, Henne Kirkeby Kro
  6. Bo Bech, Geist
  7. Christian Puglisi, Relæ
  8. Torsten Vildgaard, Studio
  9. Søren Salin, The Salin Group
  10. Mikkel Maarbjerg, Kirk + Maarbjerg

CHEF OF THE CHEFS NORGE

  1. Esben Holmboe Bang, Maemo
  2. Tom Victor Gausdal, Smalhans
  3. Even Ramsvik, LAVA
  4. Sven Erik Renaa, Re-naa
  5. Heidi Bjerkan, Credo
  6. Mikael Svensson, Kontrast
  7. Eyvind Hellstrøm
  8. Odd Ivar Solvold
  9. Christopher Haatuft, Lysverket
  10. Ronny Kolvik, Arakataka

CHEF OF THE CHEFS FINLAND

  1. Toni Kostian, Grön
  2. Jari Vesivalo, Olo
  3. Filip Langhoff, Ask
  4. Eero Vottonen
  5. Erik Mansikka, Kaskis
  6. Tommi Touminen, Finnjävel & Demo
  7. Sasu Laukkonen
  8. Ilkka Isotalo, Ravintola C
  9. Ismo Sipeläinen, Finnjävel
  10. Markus Aremo, Regina

Årets Werner 2017

Privat sektor – Christer Lingström
Offentlig sektor – Linn-Linn Thun