Bekvämlighet och tomater i framtidens grönsaksdisk

Sparris och tomater trender i grönsaksdisken

Bekvämligheten regerar i framtidens grönsaksdisk – och tomaterna. Sparrisen är en uppstickare medan isbergssalladen tappar ännu mer fart. Det är några av trenderna i grönsaksdisken, där både förpackningar och innehåll för­ändras, enligt en undersökning från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Vi äter allt mer grönsaker och rotfrukter. Konsumtionen har ökat med ungefär 50 procent sedan 1990 och ökningen håller i sig genom att affärerna anpassar utbudet till konsumenternas nya krav, skriver SLU i ett pressmeddelare.

– Grunden för ökningen är insikten om att grönsaker är nyttiga. Det är den starkaste drivkraften för konsumtionen. För möta konsumenternas krav är bekvämlighet den viktigaste trenden. Grönsakerna ska vara lagom stora, gärna strimlade och klara för grytan. Vi har alla köpt stora vitkålshuvuden där en bråkdel används direkt, resten blir liggande i kylskåpet. Och erbjudan­det att köpa tre paprikor i en påse är inte så bra om den ena paprikan blir liggande tills den måste slängas. Morgondagens konsumenter köper för att konsumera, inte för att spara, säger Fredrik Fernqvist som forskar och undervisar vid Institutionen för arbetsvetenskap, ekonomi och miljöpsy­kologi vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.

Tillsammans med Caroline Göransson, LRF Konsult, har han kartlagt framtidens grönsaksdisk. De har gjort djupinter­vjuer med nyckelpersoner inom organisationer för producen­ter, grossister och dagligvaruhandeln och grönsaksansvariga i större butiker. Forskningsprojektet, som genomförts med stöd av Partner­skap Alnarp och Sydgrönt, täcker in hela dagligvaruhandeln.

Tankarna skiljer sig  något mellan intervjupersonerna, men totalt sett är det en väldigt samlad bild av framtiden som framträder, meddelar SLU. En av de starkaste trenderna är ökad bekvämlighet med allt från tvättade grönsaker till färdigskurna blandningar och förkokta rödbetor. Produkterna i sig anpassas genom sallads- och kålhuvuden i lagom storlek. Morötter är ett bra exempel där förpackningar med minimorötter, morotsstavar, strimlade morötter och färdig rotsaksmix driver på försäljningen.

Ett annat bra exempel är potatis där man lyckats vända den nedåtgående trenden genom bättre förpackningar, fler sorter och tvättad potatis. För gurka däremot har det inte hänt så mycket i form av nya produkter. Tomater fortsätter att lyfta genom många nya sorter och tilltalande förpackningar. Ekologiskt är en annan stark trend.

En slutats i rapporten är att fältet är öppet för svenska odlare att ta initiativ och vara innovativa. I stället för att vänta på öns­kemål från de stora grossisterna är det fritt fram att ta fram egna produkter och för­packningar, kanske med ett eget varumärke som ger ett merpris. Det ger också en chans för lokalodlat.

– Vårt intryck är att både handeln och gros­sisterna välkomnar sådana initiativ, säger Fredrik Fernqvist.