Matbranschen vädjar om nej till nya ekoregler

Tio branschföreträdare från bland andra Krav, Naturskyddsföreningen, Arla och Svensk Dagligvaru­handel uppmanar nu regeringen och EU-ledamöterna att rösta nej till en ny EU-förordning kring ekologiskt producerad mat vid ministerrådet den 6 november. Med de nya reglerna skulle det bli både dyrare och svårare att producera ekologiskt, skriver flera organisationer på SvD Debatt.

De tio artikelförfattarna anser att det inte finns några tydliga fördelar med den nya lagen som diskuteras i Bryssel – bara nackdelar.
“Om Sverige röstar ja till förslaget så bidrar regeringen till att svensk livs­medels­sektor hämmas, möjligheten till utveckling för världens fattiga bönder begränsas, byråkratin växer och att skattefinansierade satsningar blir utan effekt”, står det i bland annat i debattartikeln.
De som har skrivit under artikeln är Anita Falkenek, vd, Krav, Patrik Hansson, Sverigechef, Arla, Karin Brynell, vd, Svensk Dagligvaru­handel, Niels Andresen, verksamhetsledare, Ekologiska Lantbrukarna, Karin Lexén, generalsekrete­rare, Naturskyddsföreningen, Marcus Söderlind, ordförande LRF Trädgård, Christin Holm Gatica, tf generalsekreterare, Sveriges Konsumenter, Erik Lysén, chef för Svenska kyrkans internationella arbete, Svenska Kyrkan, Maria Granefelt, tf generalsekreterare, Fairtrade Sverige samt Charlotte Bladh André, vd, Organic Sweden