Centern – svenskarnas nya “matparti”

Centern är det parti svenskarna har absolut störst förtroende för när det kommer till mat och politik. Långt efter kommer tvåan, socialdemokraterna. Miljöpartiet har däremot rasat från 38 procent till 13,5 procent sedan förra mätningen 2014. Detta enligt en undersökning som Demoskop har gjort bland 1000 svenskar, på uppdrag av Livsmedelsföretagen.

I undersökningen har 1000 svenskar fått frågan vilket parti man har störst förtroende för när det gäller mat och politik. Överlägset högst förtroende fick Centerpartiet med 29,8%, vilket är en ökning med 14% från 2014. På andra plats kommer Socialdemokraterna som ökar med 8% upp till 18,6%. Miljöpartiet står för den klart största minskningen i förtroende – från 38% 2014 till dagens 13,5% skriver Livsmedelsföretagen i ett pressmedelande.

Vänsterpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna får alla runt 6%. Sämst går det för Liberalerna med 1,8% och Kristdemokraterna med 1,4%, som översatt till riksdagsval inte ens hade kommit in i riksdagen. I den här fiktiva ”mat-riksdagen” hade S+V+MP varit det största blocket med 48%, följt av en halverad Allians bestående av C+M som tack vare Centerpartiets höga siffror ändå får ihop 44%.

Demoskop har i samma undersökning även frågat svenskarna vem man tycker har störst ansvar för att Sverige har en livskraftig livsmedelsproduktion. 28% svarade ”politiker” och 24% svarade ”producenter av mat och dryck”. På tredje plats med 21% sätter man sig själv, alltså gruppen “konsumenterna”.