Schyffert granskar egen köttkonsumtion i ny programserie

Går det att döda en gris som man har lärt känna? I tv-programmet “Köttets lustar” undersöker Henrik Schyffert vårt förhållande till kött, skriver TT. Inför inspelningen av “Köttets lustar” insåg Henrik Schyffert att han äter betydligt mer kött än vad han själv trodde. Han lät också de två grisarna Madeleine och Victoria bo i hans vardagsrum. En del av programidén är att ta reda på om han själv klarar av att äta upp de två grisarna, som han bland annat lärt sitta på kommando.

– Idén med grisarna kom med tidigt i produktionen. Man har ju glömt bort det här med att även en leverpastejmacka kräver att man dödar ett djur. Därför ville vi ställa frågan: Skulle man klara av att döda ett djur som man har lärt känna? Säger han till TT.
I “Köttets lustar” undersöks vår relation till kött ur olika vinklar. Förutom att ha ett par grisar boende hemma hos sig provar Henrik Schyffert också på att jobba på ett slakteri under en dag. Han menar själv att han omvärderat sin syn på köttätandet under produktionen, och att han numera framför allt ser ett problem med billigt, massproducerat kött.
Programserien Köttets Lustar startar i SVT den 7 december.