D-vitaminberikade champinjoner snart i handeln

En av Sveriges största champinjonodlare har fått godkänt från både Livsmedelsverket och EFSA (European Food Safety Autority) att producera och sälja D-vitaminberikade champinjoner. I februari beräknas de boostade svamparna finnas ute i handeln. Företaget Östgötasvamp är därmed det första europeiska företag som fått godkänt att producera och sälja D-vitaminberikad svamp.

–  Det känns fantastiskt att efter två år av testande och hårt arbete äntligen få godkänt och kunna börja producera D-vitaminsvampen. Nu längtar jag efter att få se första svampen ute i handeln, säger Mahziar Namedaian, teknolog, forskare och grundare av Östgötasvamp i ett pressmeddelande.

Ungefär två tredjedelar av svenskarna beräknas ha ett D-vitaminintag som ligger under livsmedelsverkets rekommendationer. I samband med Östgötasvamps produktionssystem belyses svamparna med UV-ljus, på samma sätt som svampar ute belyses med sol. Den specifika belysningen gör att svamparna berikas med 4 mikrogram D-vitamin per 100 gram svamp. Fyra till fem svampar tillgodoser cirka 35 procent av dagsbehovet.

–  Vi vill skapa ett eget fungerande kretslopp och dubbla antalet anställda kommande år, mer än så kan jag inte säga i dagsläget. Men vi är redan på god väg, och tack vare det stöd vi får inom ramen för projektet Växtzon har vi bland annat fått stor hjälp i kontakterna med EFSA och Livsmedelsverket , och vi ser fram emot fortsatt stöd i vårt utvecklingsarbete, säger Mahziar Namedaian.

Östgötasvamp AB grundades år 2014 av fyra teknologer och forskare vid Linköpings universitet. Företaget producerar i dagsläget mellan 5 och 7 ton svamp i veckan och har 17 heltidsanställda och 11 deltidsanställda. Mellan år 2015 och 2016 ökade företaget sin omsättning med 400 procent. Östgötasvamp har fått flera utmärkelser, bland annat utsågs de till Årets Nybyggare år 2016.