Nu sätter grönsaksodlingen i DN-huset igång

I februari startar den uppmärksammade, 600 kvadratmeter stora grönsaksodlingen vid DN-skrapan. Bakom odlingen ligger Plantagon CityFarm, ett nytt koncept för att använda lokaler under jord till resurseffektiv och hållbar matproduktion i städer. Målet är att bygga 10 anläggningar för inomhusodling i Stockholmsområdet. Grönsakerna, exempelvis kål, pak choi och basilika, kommer bland annat säljas via dagligvaruhandeln.

– Vi minskar kostnader och miljöbelastning genom att eliminera transporter och leverera direkt till konsumenter och butiker i Stockholm. Vår första produktionsenhet i DN-huset är redan fullt finansierad och under uppstart, och nu siktar vi på att expandera i Stockholmsområdet, säger Owe Pettersson, vd för Plantagon International.

Den första odlingsanläggningen är på 600 kvadratmeter odlingsyta och ligger under DN-skrapan på Kungsholmen i Stockholm. Anläggningen, som är inrymd i ett tidigare tidningsarkiv som anpassats för industriell inomhusodling, beräknas sättas i produktion i februari 2018. I full drift beräknas anläggningen producera över 20 ton bladgrönsaker årligen, motsvarande mer än en miljon påsar basilika eller över 200 000 huvuden pak choi. 70 procent av odlingen kommer vara bladgrönt och kryddor och 30 procent särskilt näringsrika grönsaker, som olika kål- och salladssorter. Samarbetspartners i projektet är bland annat Samhall och ICA Maxi Lindhagen.

– Det känns jätteroligt att vi nu kommer igång och vi har stora planer för expansion. Vi siktar på att skriva lokalkontrakt på anläggning nummer två och tre i mars 2018 för att starta upp dessa under december 2018. Därefter fortsätter vi med anläggning fyra och fem. Målet är att vi till 2020 har tio anläggningar i gång i Stockholm, säger Owe Pettersson.