Matsvinnet politiskt bränsle för C och Mp

matsvinnet blir politiskt bränsle

Matsvinnet står i fokus för både Miljöpartiet och Centerpartiet när de trappar upp inför valet 2018. I Miljöpartiets jultal som hölls vid Söderhallarna i Stockholm i torsdags, presenterade språkröret Gustav Fridolin flera olika förslag vars mål är att minska matsvinnet. Ett av förslagen innebär att det ska bli straffbart att slänga tjänlig mat för företag som hanterar större mängder mat, exempelvis livsmedelsbutiker.
– De ska inte regelmässigt kunna slänga mat som är ätbar. Det är galet att slänga ätbar mat varje dag, varje månad, sa Fridolin i jultalet.
En liknande lag infördes för övrigt i Frankrike i februari 2016. Då blev det förbjudet för butiker att kasta mat som inte passerat bäst före-datum: istället måste den skänkas till behövande.

En annan åsikt som fördes fram var att det ska bli obligatoriskt för kommuner att samla in matavfall. Miljöpartiet vill också att offentlig sektor arbetar för mer klimatsmart mat, exempelvis genom att köpa mer närproducerat och alltid erbjuda vegetariska alternativ. servera klimatsmart mat. Som Fridolin själv uttryckte det: “Ingen skola ska kunna servera mat som vore olaglig att producera i Sverige.”

Även Centerpartiet fokuserar på matsvinnet i ett pressmeddelande i dag. Karin Ernlund, gruppledare för Centerpartiet i Stockholms Stad, menar att samtliga Stockholmsskolor bör införa programmet Måltidsoptimering till 2020. Systemet som kopplar ihop skolornas frånvarorapportering med köken, så att rätt mängd mat kan lagas varje morgon, fick bland annat Stordalens hållbarhetspris Local EAT-award 2016 och används i dag av ett flertal skolor.
– Det är ett innovativt och kostnadseffektivt sätt som både miljön och stadens plånbok mår bra av, säger Karin Ernlund.