Norge höjer sockerskatten

Svenskar äter mest godis i världen

Norge höjer nu sin sockerskatt på bland annat choklad, sötsaker och läsk vilket medför höjda konsumentpriser. Beslutet upprör många anställda och arbetsgivare som fruktar att det kommer bli färre norska jobb och en ökad gränshandel.
– Det här är ett hån mot den norska mat och dryckesindustrin, som har tillräckligt höga skatter redan, säger föreningsledaren Jan Egil Pedersen i förbundet Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund i ett pressmeddelande.

Skattehöjningen beräknas ta in nästan två miljarder kronor till norska statskassan genom detta, skriver NTB. Regeringen skriver på deras hemsida att skatterna på choklad, konfektyr och alkoholfria drycker ökar som en följd av budgeteringen.
– Sockeravgiften ökar med 83 procent och på läsk och andra andra alkoholfria drycker med 42,3 procent. Sista ordet är emellertid inte sagt i saken eftersom NHO (Næringslivets Hovedorganisasjon) har lagt in ett klagomål inför ESA (EFTAS, European Free Trade Association, övervakningsbyrå), säger Anna Nesje på NTB.

Nästa land att haka på är Storbritannien som beräknar höja sockerskatten under våren.