Södermalm får “matsvinnstorg”

Elin Aronson Beijs, grundare Foodloopz

I morgon, den 11 januari, öppnar Matsvinnstorget i Söderhallarna på Södermalm i Stockholm. Här kommer nystartade matsvinns-matchmakingföretaget Foodloopz att bistå företag som vill dela ut livsmedel som annars riskerar att kastas. I utbyte mot produkterna får kunderna donera valfri summa och hela överskottet går till välgörenhet. Matsvinnstorget kommer att drivas som en Pop up-verksamhet som vänder sig direkt mot konsumenterna och man kommer att ha öppet varje torsdag. I utbyte mot varorna som kunderna väljer får de donera valfri summa till välgörenhetsorganisationen Food2Change som även de arbetar med att minska matsvinnet genom att sammanföra människor med dagligvaruhandeln för att rädda svinnet.

Genom Foodloopz digitala plattform kan företag, välgörenhetsorganisationer och föreningar köpa, sälja, donera eller ta emot donationer av livsmedel och dryck som annars riskerar att slängas. Foodloopz arbetar i dagsläget med aktörer i hela livsmedelskedjan, från odlare och grossist till producent, hotell, café och storkök. Bland medlemsföretagen finns Spendrups, Kolmårdens djurpark, Lux Restauranger, Ryska Posten Skafferi, Scouterna, Stadsmissionen med fler.

– Ingen aktör vill egentligen kasta bra mat men gemensamt för branschen är att det ofta saknas tid och alternativa affärskontakter. Med Fooploopz och Matsvinnstorget skapar vi win win, för företagen som har varor över och för kunderna som får köp bra mat till ett bra pris, säger Elin Aronsen Beis, VD för och medgrundare av Foodloopz.

Vilka varor som kommer att erbjudas i pop-upen styrs av vad medlemsföretagen donerar till Foodloopz, men det kan till exempel vara mineralvatten, torrvaror och frukt. Eventuella överblivna livsmedel kommer Foodloopz att skänka till Sopköket i Söderhallarna som lagar mat på svinn och till Food2Changes övriga verksamhet.