Smörkrisen kan vara över

Brist på mjölk har fått smörpriset att rusa under det senaste året. Vakna konsumenter kunde i oktober notera att priset på Bregott ökade med tjugo procent på bara en vecka. Men nu tros pristoppen vara nådd, rapporterar TT.

Bakgrunden till prisökningen är bristen på smör och andra produkter som grädde och crème fraiche under förra året. Det gör att prisförändringen uppgår till 42 procent sedan december 2016, visar siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) som TT tagit fram.

En förklaring är att världsmarknadspriserna steg och efterfrågan på feta mejeriprodukter ökade.
– Bristen får störst påverkan på feta produkter som exempelvis smör för det krävs mycket mjölk för att producera dessa produkter, säger Tobias Rydergren, presschef för Coop till TT.
Det krävs ungefär 20 liter mjölk för att producera ett kilo smör, och tio liter mjölk för en liter grädde. Priset på grädde har gått upp nästan 13 procent, enligt SCB:s siffror.
Både på Axfood, med butiker som Willys och Hemköp, och Coop har prislappen på ett halvt kilo smör gått upp cirka 10-15 kronor. Detta har emellertid inte påverkat försäljningen nämnvärt.
Efter att världsmarknadspriset på mjölk nådde en topp under senhösten 2017 har det sedan långsamt gått ned. Men priset brukar ta ett halvår på sig innan det slår igenom i konsumentledet på hemmaplan, enligt Claes Samuelsson, presschef på Axfood.
– Utländskt smör ska förhoppningsvis bli billigare men sedan handlar det om priset på svenskt smör också går ner, säger han till TT.
Tobias Rydergren, presschef för Coop, uppger till TT att han tror på en prisminskning snart.
– Vi tror att priserna kommer att vända nedåt under våren, säger han till TT.