Matdelnings-app vapen i KTH-forskarnas kamp mot matsvinn

Nytt ekologiskt rekordår

Varje år kastar vi i Sverige cirka 100 kilo mat per person. Närmare hälften, 45 kilo, är onödigt matavfall – det vill säga mat som skulle kunna ätas istället för att slängas om det hade tagits hand om på rätt sätt. Nu har KTH-forskarna Åsa Svenfelt, Annika Carlsson-Kanyama och Cecilia Katzeff genomfört en studie och kommit fram till en rad åtgärder för att minska matsvinnet genom att påverka konsumenters beteende.

– Exempel på initiativ vi hittat är att ge gäster mindre tallrikar när de äter på restaurang. Vi hittade också appar och andra hjälpmedel som hjälper människor kan hålla reda på vad de har hemma så de inte behöver köpa ny mat i onödan, samt appar som gör att de kan dela överbliven mat. De flesta av de utvärderade apparna och försöken har vi hittat utomlands, berättar Åsa Svenfelt, forskare och docent på avdelningen strategiska hållbarhetsstudier vid KTH, i ett pressmeddelande.är

Privatpersoner kan också uppmuntras till att bidra till mnskat matsvinn i andra delar av kedjan, till exempel genom att de köper mat som närmar sig bäst före-datum.

Förändringar som provats i andra länder bör införas även i Sverige, menar forskarna. Hit hör exempelvis olika hjälpmedel för att hålla reda på vad som finns i kylen samt sådana som kan stimulera delning av överbliven mat.

– Under 2018 ska vi utreda förutsättningarna för och om möjligt utveckla en app för att dela överbliven mat på KTH-campus, säger Åsa Svenfelt.

Studien är gjord på uppdrag av Livsmedelsverket och forskarna planerar att fortsätta den.