Matsmart tar in 100 miljoner från IKEA med flera

Ikea investerar i Matsmart

Att matsvinn är guld värt blir tydligt när IKEA-koncernen går in i företaget Matsmart under en investeringsrunda om totalt 100 miljoner kronor. I rundan har tidigare även Norrsken och Axel Johnson-ägda D-Ax deltagit.

Matsmart är ett företag som säljer mat med 20-90 procents rabatt – mat som i många fall annars hade slängts. Orsakerna till att maten kasserats varierar, men ofta beror det på förpackningsbyten, säsongsvaror samt korta eller passerade bäst-före-datum. Under 2017 “räddade” Matsmart 2022 ton mat från att slängas. Företaget lanserades i Sverige 2014 och har sedan dess expanderat till Norge och Finland.

– Vi kan lära oss mycket av IKEA koncernen och får chansen att nå ut till många människor. Dessutom har vi stora möjligheter att hitta synergier i vår gemensamma kamp mot matsvinnet, säger Karl Andersson, vd, Matsmart i ett pressmeddelande.

IKEA koncernen har tydliga målsättningar när det kommer till att minska det egna matsvinnet, som ska halveras till augusti 2020. Dessutom ska 90 procent av allt matavfall återvinnas eller omvandlas till en resurs som biogas.

– Matsmart är ett intressant bolag med en genuin affärsidé som stämmer väl överens med våra ambitioner om att fler människor får tillgång till bra mat till ett lågt pris. Minoritetsinvesteringar som den här syftar till att stödja innovativa företag som är verksamma inom sektorer relevanta för IKEA koncernen och som har en positiv inverkan på människor och miljö, säger Krister Mattsson, Head of Corporate Finance, Tax & Treasury på IKEA Group, i pressmeddelandet.

Matsmart meddelar att investeringsrundan möjliggör en fortsatt satsning på ökad tillväxt. 2017 nådde bolaget en rullande omsättning på drygt 200 miljoner kronor. Bland tidigare investerare finns bland andra Northzone, GP Bullhound, Edastra och Inbox Capital liksom en rad affärsänglar.