“Skara är precis som Nordkorea”

Foto Berts Värld

Hej Bert Karlsson, entreprenör, hur kom det sig att du började satsa på mat till äldreboenden?
– Mitt företag Food Company startade jag eftersom vi behövde tillverka 25 000 portioner till flyktingförläggningarna (av 60 boenden återstår i dag endast 14, reds. anm.). Nu har vi fått ett antal avtal med kommuner om att leverera vakuumförpackad äldremat. I Tibro, Karlsborg och Töreboda vann vi upphandlingen överlägset. Vi var 20 procent billigare än de andra och hade den bästa smaken.

Kan maten verkligen vara bra när ni håller så låga priser?
– Ja, vi har till exempel certifierat allt vårt kött – om du går in på hemsidan kan du se vilken gård vilken gård det kommer ifrån med hjälp av en kod. Det är bara närproducerat kött. Vi gör förresten ett ton av Berts köttbullar varje dag, och de är grymma! Det brukar vara väldigt stora marginaler på den här typen av mat, dessutom måste man kapa mellanhänderna.

Hur mycket producerar ni nu?
– Vi levererar 15 000 portioner i veckan, men vi har kapacitet för 100 000 portioner – om dagen.

På vilket sätt vill ni växa?
– Nu är vi på väg in i skolorna. Vi har testat friskolorna och vi kommer att vinna de flesta här i området.

Hur går det i Skara?
– Där ville jag utmana kommunen, det heter ju att det är en demokrati men i praktiken är det bara mygel alltihop. När det kom till omröstning sa socialdemokraterna nej, trots att de fått mycket kritik för maten. Skara är precis som Nordkorea.

Jag misstänker att du inte tänker ge upp?
– Nej, jag håller på att starta ett nytt politiskt parti här i Skara. Och så har jag erbjudit Skaras äldre att testa vår mat, gratis.

Du hoppas på ett uppror?
– Ja! Min Youtube-kanal ”Berts värld” har haft 500 000 besökare de två sista dagarna, det är nytt rekord.

Gör Food Company något annat än äldremat?
– Vi köpte nyss ett laxrökeri. Och så är vi ute mycket på KF (sic) och ICA med färdigmat och vi har en egen butik i Skara. Vi kommer också med en egen matkasseverksamhet snart, vi blev godkända i december.

När drog ni igång?
– För ett halvår sedan gjorde vi om fabriken efter att vi haft flyktingverksamheten. Idag har jag en fransk kock som jobbat mycket i restauranger i Göteborg och en jätteduktig kock från Skaraborg. De gör fantastiska såser.

När kom du in på den offentliga maten?
– Jag började som påtryckare, bland annat var jag med och gjorde programmet Matakuten i SVT. Och för 12 år sen gjorde jag och Mannerström en pilot, fast den ville TV inte ha för de sa att det bara skulle vara äldre som tittar på såna program. Jag har också gjort en kokbok med Cerealia och ett matprogram som heter Köksvägen till Stjärnorna. Att maten är dålig på äldreboendena vet jag eftersom folk har ringt mig och berättat och jag har bekanta som bor på sådana ställen.

Vilken typ av mat tycker du inte om?
– Lyxkrogar – det är nog den hemskaste maten man kan få. Man ska göra bra smaker och inte komplicera saker. Men jag åker gärna till Mannerströms krog, han är helt outstanding!

Ni verkar ha en del gemensamt, du och Mannerström?
– Ja, vi är ganska lika för det mesta. Han är grym.

Hur föddes ditt intresse för mat?
– Min mamma var grym på att laga mat men jag har en fru som också är duktig. Jag är jättenoga med maten! Fisken ska vara färsk och stekt och det ska vara pepparsås till. I dag äter jag makrill. Sen är jag nog den person som testat mest pepparstek i hela världen. Jag åker runt överallt och äter det – om jag är i Spanien så äter jag pepparstek tio av tolv dagar. Det är så viktigt med såsen och hur man steker köttet. ”Well done” som jag beställer kan man ju förstöra, men det finns en speciell stekteknik och det är inte alla som kan den. Den bästa pepparsteken finns på restaurang las bracas på Gran Canaria. Jag älskar pepparstek!

Vilken typ av mat ska man få när man blir gammal?
– Man ska få samma mat som man alltid fått, men de som bestämmer drar ju in på maten. Det är sjukt! Själv fick jag prostatacancer och sånt är direkt kopplat till maten.

Ändrade du dina matvanor efter det?
– Ja, jag tänker efter en hel del och äter mer fisk och frukt än innan. Vitt bröd och pizza tar jag inte ofta. Pasta ska man inte heller äta för mycket av, utan det ska vara lagom av allt. Men jag dricker mycket mjölk. ”Det är inte bra”, säger de, men det är trams!

Du är 73 år och ostoppbar. Vad gör du mer förutom mat?
– Jag driver en stor camping och där har jag bland annat nyligen satsat på padeltennis och ismassage – vet du vad det är?

Nej.
– Det är ett mirakel. Som att gå på vatten. Det kan bland annat bota gikt. Och så håller jag på med glass.

Glass?
– Ja, jag har tittat på Sveriges största glasskafé. Det ligger i Söderköping, har 165 anställda och omsätter 14 miljoner. De har öppet ett par månader varje år. Nu har jag byggt ett eget på som heter Blåbärsstället, där taket har inspirerats av elefanternas nya tak på djurparken i Borås. Nu har de fått sin Afrika-himmel.

Har du något annat på gång?
– Jag vill göra en mindre semla. Alla idioter tror att semlor ska vara stora men de ska vara så små som möjligt. Min semla ska ha honung istället för socker i mandelmassan, och dinkelmjöl. Den fanns här uppe ett tag och jag sålde enorma mängder men sen orkade man inte baka den så den försvann. Jag har också tagit fram ett nytt attefallshus på 35 kvadrat, det är det nya tillåtna måttet, och ett attefallshus på hjul som heter Rullebo.

Hur många företag har du egentligen?
– Det är många. Det är mina barn som äger dem, de har fått dem av mig. 2016 omsatte vi en miljard så det går bra.

Hur undviker man att låta sig tryckas ner av andra?
– Alla kreativa personer trycks ner. Speciellt politikerna trycker ner en – de som finns här i Skara skulle inte klara av att driva en korvkiosk ens. Man måste stå på sig! Jag låter ingen förändra mig när jag kommer på något.

(foto från Youtube-kanalen Berts Värld)