Arla investerar 760 miljoner i Sverige

Patrik Hansson vd för Arla Sverige

Mejerijätten Arla ska investera 527 miljoner euro i ytterligare tillväxt under 2018, enligt ett pressmeddelande. I Sverige ökas investeringarna från rekordhöga 760 miljoner kronor, vilket är mer än en fördubbling från förra året. Pengarna ska globalt användas till bland annat innovativ teknik samt ny, utökad och förbättrad produktionskapacitet. Enligt Arla själva ska hälften av investeringarna gå till projekt som kan lyfta försäljningen utanför Europa. Bolagets snabbast strategiska tillväxtmarknader är Mellanöstern och Nordafrika, Kina och Sydostasien, Afrika söder om Sahara och USA.

Investeringen, som berör i stort sett alla svenska anläggningar, blir bland de största Arla gjort. Till SR Ekot säger Arlas svenska vd Patrik Hansson att det handlar om att mjölkbönderna, alltså Arlas ägare, vill möta konkurrensen mot importerade mejeriprodukter.
– De tror på en fortsatt ökad mjölkproduktion och de ser också att vi behöver bli ännu mer konkurrenskraftiga, säger han till Ekot.

Enligt Arlas avgående styrelseordförande Åke Hantoft är alla investeringar till för att säkra långsiktig tillväxt och lönsamhet enligt Arlas tillväxtplan Good Growth 2020.
– Investeringarna kommer att skapa tillväxtmöjligheter för såväl företaget som ägarna, Arlabönderna. Vi menar att de här investeringarna är avgörande för vår framtida verksamhet”, säger Åke Hantoft i ett pressmeddelande.