Nytt livsmedelscentrum i Bjuv

I går presenterades de detaljerade planerna: Foodhills AB tar över Findus anläggning i Bjuv den 1 mars i syfte att bygga ett innovativt livsmedelscentrum för produktion av framtidens mat.

Enligt en bedömning från Foodhills kommer den nya anläggningen för cirkulär livsmedelsproduktion skapa minst lika många nya jobb som Findus sysselsatte vid nedläggningen, det vill säga 400 eller fler. Avtalet öppnar också för ett framtida samarbete mellan Foodhills och Findus, som kommer att vara en av hyresgästerna i lokalerna och bedriva forskning och utveckling av grönsaker. Vilka de övriga är har ännu inte meddelats, men den första kommer att flytta in den 1 maj och vid årets slut beräknar man att det kommer att finnas mellan fem och tio hyresgäster. Bland projekten som är under övervägande finns cirkulär odling och fiskodling.

Foodhills kommer att göra omfattande investeringar i anläggningen i Bjuv. Bakom initiativet finns även Bjuvs kommun och Region Skåne. Peter Odemark, styrelseordförande för Findus Sverige, står bakom uppgörelsen med Foodhills.
– Med Foodhills som ny ägare finns förutsättningar att förverkliga Findus vision: Food Valley of Bjuv – matens motsvarighet till data- och teknikindustrins Silicon Valley, och det känns väldigt bra, säger han i ett pressmeddelande.