“No waste”-semlan trendigast i år?

Foto: Fotografiska

Fettisdagen är inne och nyfikenheten är stor – vilka är årets semmeltrender?

Paul Svensson på Fotografiska har tagit fram en “No Waste”-semla, tillsammans med kökschefen Elvira Lindqvist. Den nya semlan är enligt Fotografiska “200 procent god”. Anledningen till namnet är att flera av ingredienserna består av no waste-råvaror. Bullen bakas av mjöl malet av kardemumma- och kanelbullar som blivit över i Fotografiskas café och frysts ned. Mandelmassan är ekologisk och tillverkad av den råvara som återstår när mandeldryck produceras, därefter har den smaksatts med kanel, dadel, kardemumma och Himalayasalt. I vanliga fall slängs denna restprodukt som nu istället blir till mandelmassa på Fotografiska. Semlan toppas med ekologisk grädde.

I kategorin “semla möter dryck” hittar vi vad som enligt SvD är årets nyttigaste semla: en semmelsmoothie på bland annat gröna bananer, kokosmjölk, mandlar och kardemumma. Bakom receptet ligger Food Pharmacy. En annan variant av dryckestrenden är gin & tonic-semlan som bagerikedjan Gateau har tagit fram tillsammans med Uppsala-företaget Swedish Tonic. På Sanna Konditori i Göteborg kan man köpa en ölsemla med ölkarameliserade nötter och mandel. Grädden är gjord på crème fraiche och på toppen finns en chokladganache som även den innehåller öl.

Sedan flera år har många konditorer låtit traditionell fast food möta semlor. Det stora genombrottet kom med Tössebageriets semmelwrap, vilket 2015 följdes av korv med bröd-semlan från Ekmans konditori i Trollhättan. 2018 säljs semmelburgare på Magnus Johanssons Bageri & Konditori i Stockholm, där mandelfyllningen med kakao ser ut som en hamburgare. I skånska Skurup har Conditori Centrum tagit fram en sushisemla som ser ut som en rulltårtsskiva, eller om det nu är en makirulle.

Så vilken är den godaste semlan? Tja, enligt Arlas årliga omröstning på nätet finns den i Haninge, hos TM Bagarstuga. Och den är helt igenom traditionell.

Foto: Fotografiska