Svensk satsning på matinsekter i Thailand

ätliga syrsor odlas av svenskt företag i Thailand

En ny fabrik i Thailand börjar tillverka mjöl från syrsor i början av mars. Bakom satsningen ligger det svenska företaget Global Bugs. Fabriken i thailändska Hua Hin blir Sveriges första industriella produktionsenhet av insektsprotein, enligt Sydsvenskan 8till5.

– I den nya fabriken kommer vi att årligen kunna producera 10-12 ton pulver från syrsor. Men framöver planerar vi även att starta en större fabrik med en årlig produktionskapacitet på 110-115 ton, säger Peter Arndt, delägare i företaget, till 8till5.

Försäljningen av företagets produkter är redan igång i framför allt Danmark, Finland, Belgien, Nederländerna, Frankrike och England. Det svenska Livsmedelsverket står fast vid sitt förbud mot försäljning av matinsekter som människoföda.