”Du ska kunna äta Crispy Crickets till fredagsmyset”

Hej Rickard Engberg, du har just startat den första storskaliga, svenska fabriken för matinsekter – i Thailand. Hur fick du idén?
– Mina barn är 13 och 17 år gamla och jag kände att jag inte skulle kunna se dem i ögonen om jag inte hade gjort något för att rädda den här planeten. 2011 såg jag ett avsnitt av Vetenskapens Värld där de berättade om möjligheterna med insekter och hur mycket protein och aminosyror de innehåller, då fick jag idén till Global Bugs.

Vad gjorde du innan du blev entoprenör, som man kallar er insektsfarmare?
– Jag är lite uppfinnare och har hållit på med en del tokiga saker, jag la bland annat 28 år av mitt liv på att bygga segelfartyg. Den där båten som var med i Pripps Blå-reklamen, ”Blå Blå Vindar och Vatten”, den byggde vi. Jag köpte också en stor by i Dalarna men det gick inte lika bra. Jag har nån sån här… överskottsenergi.

Hur gick du från TV-tittande till att starta upp en storskalig uppfödning av ätliga syrsor i Thailand?
– Först sökte jag efter information i ett helt år för att få veta hur det funkade, om det fanns någon forskning och någon marknad. Jag började med en helt annan sorts insekter men det blev fel. Det var en sago worm, en larv som lever i sagopalmen. Problemet var att sagopalmen är väldigt långsamväxande vilket inte är så bra när man ska göra en världsprodukt. Så vi gjorde om det till en försöksodling av syrsor i Thailand.

Kan du berätta om Global Bugs, företaget?
– Fabriken i Hua Hin är 36 x 12 meter stor och vi kan producera ungefär 12 ton pulver per år. Vi har precis fått igång produktionen. Totalt är vi mellan tio och tolv personer som jobbar. Vi har också en provodling i Skåne där vi har börjat med en annan insekt, black soldier fly, som har enorma fördelar. Den kan till exempel leva på matavfall.

Och nu lever du i den thailändska solen?
– Jag ser inte solen! Jag är på kontoret 12 timmar om dagen och när jag kommer hem till Sverige frågar alla varför jag är så blek.

Så varför Thailand?
– Dels har de en av de längsta traditionerna just när det gäller insekter, det finns 20 000 odlare här. Problemet är att de inte odlar på ett hållbart sätt, så med hjälp av innovation har vi tagit fram framtidens form av farming, som skulle kunna hålla utifrån Livsmedelsverkets krav. Produktionen ska vara ekologiskt ända från första inputen, fodret, till odlingen och beredningen. Om vi skulle göra det här i Sverige, skulle vi behöva värma upp stora ytor till trettio grader året runt.

Apropå Livsmedelsverket – de bestämde sig ju för att stå fast vid förbudet mot att sälja insekter som människoföda, till skillnad från exempelvis Danmark och Finland. Det talas också om att det kan införas ett förbud i hela EU inom en tvåårsperiod. Ändå vågar ni satsa på en helt ny fabrik?
– Ja, vi började planera den redan för två år sedan. Jag var med på mötena med Livsmedelsverket och försökte påverka dem, innan de fattade beslutet. Men vi fick alltså avslag – de sa att de ville avvakta tills EU var färdiga med att arbeta om sitt regelverk, om ungefär två år. Att EU gör den här omarbetningen beror på att det inte har funnits någon praxis för certifiering i samband med det här livsmedlet. Jag förutsätter att det kommer att innebära ännu hårdare regelverk för odlare och farmare men det är ju bra – det ska vara ett säkert livsmedel.

Vad gör ni om EU, er huvudmarknad, landar i ett totalförbud?
– Jag tycker ärligt talat att man är dum i huvudet om man bortser från alla möjligheter som finns i insekterna. Jag tror inte att EU kommer att förbjuda matinsekter när det är tillåtet i resten av världen. I Mexiko, Kina, Japan, Thailand och Sydamerika äter man jättemycket insekter och längre tillbaka i tiden var det inte förbjudet i Sverige heller. Kommer du ihåg att det såldes klubbor med insekter inuti? Personligen tror jag inte att det svenska Livsmedelsverket kommer att ha ork att hålla på, samtidigt är Sverige en pytteliten marknad för oss, jämfört med Japan till exempel. Men för småföretagen som odlar hemma i Sverige var beskedet så klart knäckande.

Hur vill du utveckla Global Bugs i framtiden?
– Just nu håller jag på och ritar på en hel ”entopark” med flera farmer som kommer att kunna producera mellan två och trehundra ton pulver per år. Vi kommer även att ha en snacksdel där vi även producerar olika energibars. Du ska kunna äta Crispy Crickets på fredagsmyset, snacks gjort på cricket powder, och veta att det är hälsokost med omega 3, 6 och 9. Det innehåller mer järn än spenat och mer kalcium än mjölk.

Varför är det hållbart att äta insekter?
– För att få fram 1 kg nötkött går det åt cirka 15 000 liter vatten men för ett kilo syrsor går det åt knappt 10 liter. Samma sak när det gäller ytan: på 1 m2 odlar vi 50 kilo mat. Dessutom ger det nästan inga växthusgaser alls.

Är det gott?
– Ja, faktiskt! Min kollega Peter Arndt har gjort en fantastisk ”cricket sushi” och när jag gör pannkakor till mina grabbar där hemma tar jag bort en tredjedel av vetemjölet och slår i cricket powder. Allt beror på vem som lagar, som så ofta när det gäller mat. Här nere i Thailand serveras de ofta i gatustånd och då smakar det fett och salt, rätt äckligt. I andra maträtter kan det vara jättegott. Men framför allt – om vi inte gör en förändring kommer den här planeten att kollapsa. När mina barn frågar vad de ska jobba med brukar jag säga: ”Ta någonting inom sanering, så kommer ni garanterat att ha jobb.”

Att flygpendla mellan Sverige och Thailand är inte så hållbart.
– Ja, det är ju en nackdel. Just nu är jag nere en månad i stöten men det är bara medan vi håller på att dra igång fabriken. Och jag kan med gott samvete säga att vi kommer att skapa stora vinster för jorden.