”Världens bästa mellanmål” görs i Skåne

SM my foodie

Lundaföretaget Veg of Lund vann första pris i den internationella livsmedelstävlingen World Food Innovation Award i London under förra veckan. Företaget vann förstapris i kategorin ”Best convenience food” (bästa mellanmål) för drycken My Foodie. Produkten lanserades i början av året och innehåller ekologiska, svenskodlade råvaror som potatis, rapsolja, frukt och bär. Däremot är den fri från laktos och andra allergener.

My Foodie, som säljs i glasflaska eller tetra, är baserad på forskning av professor Eva Tornberg vid Lunds Tekniska Högskola, skriver Sydsvenskan 8till5. I grunden ligger ett patent på en Omega-3-rik emulsion av potatis och rapsolja – i vanliga fall kan potatis och rapsolja inte lösa sig med varann, men detta har företaget alltså lyckats med.

– Vi ser en potential för både soppor och såser baserade på samma patenterade process med potatis och rapsolja, säger Thomas Olander, vd för Veg of Lund, till 8till5.