Svenskar investerar i SMS-tjänst för afrikanska bönder

Klarna-grundaren Niklas Adalberth och Skype-grundaren Zennström stärker sitt fokus på socialt entreprenörskap, genom att investera i Wefarm – en global SMS-tjänst med bas i England där bönder kan kommunicera med varann., skriver DI Digital.

– Genom Wefarm får de småskaliga bönderna tillgång till en plattform där de kan ställa frågor till varandra om de utmaningar som de stöter på. Därmed kan de få bättre avkastning på sitt lantbruk och på så sätt leder det också till en bättre matsäkerhet i regionen, säger Tove Larsson, som arbetar med investeringar på Adalberths bolag Norrsken, till Di Digital.

Tjänsten riktar sig främst till de jordbrukare i världen som inte har tillgång till internet för att söka information, något som är särskilt problematiskt i Afrika. I dag har Wefarm kontor i både Kenya och Uganda och 660.000 personer är i dagsläget anslutna till tjänsten, skriver DI Digital. Norrsken Foundation räknar med att Wefarm under 2018 kommer att dubbla antalet användare.

 

Totalt hämtar Wefarm in 41 miljoner kronor i den nya kapitalrundan. Bland övriga investerare återfinns även en annan svensk aktör i form av Skype-grundaren Niklas Zennström, vars riskkapitalbolag Atomico har ett starkt fokus på socialt entreprenörsskap och hållbarhet.