Kycklingglass och fläskhare livade upp den 1 april

Svenskt Kött lanserade nya djuret fläskhare den 1 april, Carlsberg presenterade ett nytt ölté Öl Grey och från Kronfågel kom en kycklingglass med smak av flygande jacob.

En glass med smak av kycklingrätten Flygande Jacob, öltéet ”Öl Grey” och sprillans nya djurslaget fläskhare livade upp den 1 april.  Många menar att aprilskämtens storhetstid är över, men söndagen bjöd ändå på flera knasiga (och faktiskt inte helt osannolika) nyheter från livsmedelsvärlden. De flesta gällde nya, halsbrytande kombinationer.

Redan förra veckan skickade Delicato och Burger King ut ett gemensamt pressmeddelande där de berättade om vårens smaksensation: “Choklad Whopper”. Den 1 april kom ytterligare ett meddelande som förklarade att det rörde sig om ett klassiskt aprilskämt.

Kronfågel meddelade samma dag att de lagom till våren lanserar en glass med smak av den populära kycklingrätten Flygande Jacob.
– Barn älskar ju kyckling och glass och vi på Kronfågel vill att kyckling ska finnas i alla former. Att kunna erbjuda en kycklingprodukt i glasskategorin är något mitt hjärta bankar lite extra för, sa Anders Ferlin, Produkt- och Innovationschef på Kronfågel i pressmeddelandet.

Bryggeriet Carlsberg berättade att de lanserar öltéet Öl Grey, gjord med en helt ny kompressionsteknik. ”Den friska smaken av citrus samsas med en stram bitterhet, och avslutats med rena och mjuka toner av knäckebröd, halm och honung – precis som en ljus lager”, löd beskrivningen.
– Den svenska våren är minst sagt opålitlig och att sitta på en iskall stol, en iskall eftermiddag med en iskall öl i handen är inte jättekul. Därför tänkte vi göra de svenska soltörstarna en tjänst – med Öl Grey kan alla njuta av vårsolen oavsett om termometern står på plus eller minus, sa (den fiktiva) innovationshefen Aprille Won i pressmeddelandet.

Men den galnaste nyheten stod Svenskt Kött för, när de presenterade sin ”fläskhare”. Enligt branschorganisationen skulle det röra sig om ett helt nytt djur med unika köttegenskaper, en korsning mellan en skogshare och ett linderödssvin som blivit möjlig tack vare ett samarbete med forskare på SLU och genkniven ”Crispr kass9”.
– Köttet har en underbar bouquet där harens viltsmak gifter sig fint med grisens mjälla goda grissmak, sa Elisabet Qvarford, vd på Svenskt Kött, i pressmeddelandet.
Utöver god smak skulle det nya djuret även ha en rad praktiska fördelar: ”En fördel med fläskharen är att dess status som både vild och tam gör att den kan hanteras på såväl vilthanteringsanläggningar som vanliga slakterier”, påpekades det i pressmeddelandet.
Svenskt Kött avslutade med att berätta att förhandlingar pågår mellan Sveriges Grisföretagare och Kaninproducenterna om var det nya djurslaget ska höra hemma.