Nya berikningsregler på G

Snart träder Livsmedelsverkets nya föreskrifter om obligatorisk D-vitaminberikning i kraft – närmare bestämt den 16 maj. De nya reglerna ställer krav på ett högre D-vitamininnehåll än tidigare och fler livsmedel ska berikas. Det gäller såväl produkter som riktar sig mot storkök som ”vanliga” konsumenter. 

De livsmedel som framöver måste berikas med vitamin D är:

  • Konsumtionsmjölk samt vegetabiliska och laktosfria produkter (avsedda att användas som alternativ till konsumtionsmjölk) med en fetthalt på max 3 g.
  • Fermenterad mjölk samt vegetabiliska produkter (avsedda att användas som alternativ till fermenterad mjölk) med en fetthalt på max 3 g.
  • Margarin, matfettsblandningar och motsvarande flytande produkter och produkter med andra fetthalter.

Livsmedel som säljs från ett företag till ett annat och livsmedel som produceras för marknader utanför Sverige behöver inte följa de nya kraven på berikning. När det gäller ekologiska livsmedel måste dessa uppfylla berikningskraven på samma sätt som konventionella, oavsett om de producerats i Sverige eller ett annat EU-land.