C vill förbjuda plastbestick

Centerpartiet vill ta krafttag mot användandet av engångsartiklar av plast. Partiet vill bland annat att engångsartiklar som sugrör, bestick, glas och snabbmatsbehållare ska fasas ut till 2020 och ersättas av produkter i exempelvis papper och trä. C menar att den initiala högre kostnaden skulle gynna samhället i längden.
– Vi ser det här som ett enormt problem. Det finns 150 miljarder ton plast i haven, en miljon fåglar som dör, hundratusen vattenlevande däggdjur. Det är en enorm kostnad för samhället och dessutom ser det fult ut, säger partiets energi- och klimatpolitiske talesperson Rickard Nordin till TV4.
Redan i september 2016 förbjöd Frankrike försäljningen av plastglas, plastmuggar och plasttallrikar. Lagen träder i kraft 2020. Även de tunna påsarna vid kassan i butikerna är förbjudna i Frankrike.