”Att elda upp tusenlappar i Almedalen är inte min stil”

Björn Hellman började sin livsmedelsbana med att packa Ica-kundernas påsar på helgerna. Sedan i april är han vd för branschorganisationen Livsmedelsföretagen – och han tycker fortfarande att matbranschen är toppen. Läs Svenska Måltiders nya fredagsintervju!

På Livsmedelsföretagens Matdag den 3 maj blev du rejält grillad på scenen, efter knappt tre veckor på ditt nya jobb. Du verkade redan ha god koll både på siffrorna och din egen roll i sammanhanget.
– Ja, dels hade jag ju redan hunnit läsa på en del och sen har jag varit länge i branschen så jag har en god bild av vad som har hänt och vad som bör hända.

Vad tycker du bör hända?
– När det gäller exporten är potentialen enorm och i hela industrin måste vi ta vara på de möjligheter som bjuds. Vi har redan många framgångsexempel med Absolut Vodka som lokomotivet. Från LI:s sida kan vi till exempel främja exporten genom att se till att reglerna blir mindre krångliga, sen har vi vårt eget exportnätverk och en ny exportansvarig. Totalt är vi drygt 50 000 personer som jobbar inom livsmedelsindustrin så den är viktig för den svenska välfärden – med en ökad livsmedelsexport blir jobben fler.

Vilken image ska vi ha som matnation utåt?
– Jag är inte helt insatt i det där ännu men jag kan känna att vi ska lyfta fram det rena, hög kvalitet, mycket god djuromsorg och säker livsmedelsproduktion. Det innebär att vi landar i medel- eller premiumsegmentet.

Hur såg dina första arbetsdagar ut?
– Jag började med att ha individuella samtal med alla medarbetare för att ta reda på hur de ser på vår verksamhet och kan leverera medlemsnytta till våra företag. Sammanlagt är vi runt 25 personer och jag är väldigt imponerad av mina medarbetares kompetens och engagemang. Vi har bland annat exportnätverk, nätverk för livsmedelslagstiftning och vi ger råd i arbetsgivarfrågor.

Vad har du själv för matbakgrund?
– Långt bak i tiden när jag gick på gymnasiet, det var i slutet av 80-talet, började jag jobba som butikschef i en liten Ica-butik på helgerna. Jag har stått i mjölkkylen och jag har packat kundernas påsar i julruschen. Det var superroligt att träffa kunder! Jag har också jobbat som säljare på Cloetta, som produktchef för Kavli och med private label inom Ica-koncernen. I flera år var jag även vd för Sveriges bagare och konditorer, där lärde jag mig att jobba i en medlemsorganisation.

Du sportar mycket och känns som en genuin lagspelare, har du en annan sida som innebär att du kan röra om i grytan och skapa debatt?
– Att elda upp tusenlappar i Almedalen är inte min stil, jag tror på långsiktigt förtroende och att skapa goda relationer med politiker och de som påverkar. Att vara en god medspelare, helt enkelt. Det behöver inte heller vara jag själv som står i rampljuset, jag har många, oerhört kompetenta medarbetare och om det till exempel handlar om EU-frågor lyfter jag gärna fram vår EU-expert Nicklas. Men överlag vill jag ändå att vi på LI ska synas mer och våga sticka ut hakan. Fast på ett trevligt sätt!

Är ditt uppdrag tidsbestämt eller kommer du att hänga kvar på obestämd tid?
– Så länge styrelsen är nöjd med mitt jobb sitter jag kvar! Under tiden kommer jag att jobba för att LI blir en aktör som tar plats och syns i debatten, uppfattas som konstruktiv och värnar den svenska folkhälsan. Politikerna ska uppfatta att man kan få saklig och korrekt information från oss.

Det där med hälsan är lite intressant – ni representerar ju alla sorters matföretag, även de som tillverkar exempelvis läsk och godis.
– Vi som organisation ska inte ställa krav på medlemmarna utan tvärtom – de frågor de vill att vi driver ska vi driva. Min tes är att man ska kunna äta allt bara man rör på sig. När vi pratar folkhälsa måste vi vidga begreppet från mat till livsstil, det gäller allt från antalet gympalektioner till att man cyklar istället för att ta bilen. När det gäller folkhälsan håller vi på att jobba med lite olika frågor men jag kan inte säga så mycket än eftersom de inte är färdigarbetade.

Apropå att det är fredag, vad gör du när du inte jobbar?
– Jag tränar mycket, springer, spelar fotboll och tränar mycket på gym. När jag inte gör det, skjutsar jag barnen eller cyklar med dem till deras träningar. Jag är också tränare för min sons fotbollslag, det är riktigt kul! Sen gillar jag god mat och god dryck, från klassisk raggmunk till något riktigt schysst att lägga på grillen, det kan vara fisk eller kött. Men husmanskost är underskattat.

Vilken är din favoritdryck?
– Jag kan dricka allt från mjölk och vatten till en kall öl.