Nu ska ölet bryggas på avloppsvatten

Om två dagar släpps Sveriges första öl bryggd på återvunnet vatten. Bakgrunden är en teknik som kan omvandla avloppsvatten till dricksvatten, som uppges bli minst lika rent som vanligt dricksvatten. Produkten, som går under namnet PU:REST, är resultatet av ett samarbete mellan Nya Carnegiebryggeriet, IVL Svenska Miljöinstitutet och Carlsberg Sverige och släpps fredagen den 25 maj på Nya Carnegiebryggeriet i Stockholm.

Enligt ett pressmeddelande är vattnet som används i PU:REST från Hammarby Sjöstadsverk där det har behandlats i en lång kedja av reningssteg. Efter kvalitetstester levererades vattnet sedan till Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby sjöstad.

– När vi fick frågan av IVL kunde vi inte motstå utmaningen. Som en miljömedveten aktör i livsmedelsbranschen delar vi synen på att både producenter och konsumenter måste våga tänka annorlunda för att ta hand om jordens resurser, säger bryggmästare Chris Thurgeson på Nya Carnegiebryggeriet i ett pressmeddelande.

Från och med  juli kommer PU:REST finnas i begränsad upplaga i Systembolagets tillfälliga och lokala sortiment.