”Efter blodprovet får du skräddarsydda recept”

SM fredagsintervjun Theresia_SilanderHagström

Hej, Theresia Silander Hagström, grundare av appen Eatit som matchar användarnas blodprov med smarriga recept. Berätta, hur funkar det?
– Som användare får du skräddarsydda matrekommendationer som baseras på två saker: dels vad din kropp behöver, dels vilken mat du vill äta och tycker om. Man kan börja med att ta ett blodprov och analysera sin hälsostatus. Man kan också koppla upp sina hälsoappar, eller till exempel en ”fitbit”. Efter att man fått svara på frågor om vilken mat man gillar, tar vår AI-algoritm in alla data och skräddarsyr recept som går ut på att man ska må bättre och äta mat man verkligen gillar.

Blodprovet är lite spännande, det är ju rätt långt ifrån vad man brukar förknippa med recept-appar. Vad är poängen med det?
– Man kollar ungefär tio värden, bland annat blodsocker, D-vitamin, B-12, glukos, kolesterol och ett hormon, TSH.

Vad gör man om man blir sugen på att testa?
– Man startar ett konto på appen och väljer om man vill beställa ett blodprov. I appen kan man också lämna hälsoinformation på andra sätt. Vi har ett samarbete med 120 vårdcentraler runtom i Sverige för alla som vill göra blodprovet.

Hur sker matchningen mellan recept och blodvärden?
– Vi har tagit fram tre olika ”screeningpaket”: Det första är riktat mot den som har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom och kanske är överviktig. Vi har också ett paket som riktar sig mot vegetarianer, veganer eller de som är underviktiga. Här är det vanligt att man har brist på vitamin B-12, järn och D-vitamin. Sen har vi ett allmänt bas-screeningpaket. Många av dem vi pratar med går runt i sin vardag och känner sig trötta och har ont i huvudet. De undrar kanske också om de äter rätt utifrån hur mycket de tränar. Steg två är att göra ett smaktest. Då får man svara på olika frågor i vår app. I det tredje steget får man skräddarsydda recept.

Vad kostar kalaset?
– Vi har en gratisversion av appen och då kan man få en grundläggande analys. Man kan också köpa till en premiumtjänst av appen för 149 kronor i månaden och då ingår ett blodprov per år och obegränsat med recept.

En del känner kanske att det är lite osmakligt att koppla ihop blodprov med matlagning?
– Just den invändningen har jag faktiskt aldrig hört men det finns så klart folk som är rädda för nålar, därför kan man använda appen utan att ta ett blodprov. Men jag upplever att jättemånga är nyfikna på att få veta hur de mår. Sjukvården tar ju hand om de sjuka, mellan dem och de friska finns en gråskala.

Hur får ni in matglädjen i allt det kliniska?
– Vi pratar väldigt mycket om smak! Vi förespråkar ingen diet men om man ska kunna transformera sin hälsa behöver man få in just matglädjen. De läkare och dietister som lyckas få folk att ändra sina vanor har också tagit reda på vilken relation de har till mat och vad de tycker om att äta. Ska det vara ostigt, varmt och härligt? Vill man äta med händerna eller ska det kännas mer ”franskt” och lyxigt? Ska det knastra och knapra? Ofta hänger maten man tycker om ihop med vad ens mormor lagade, eller vad man åt på förskolan.

Vem gör recepten?
– Just nu samarbetar vi med ICA och deras receptbank, längre fram kan vi också tänka oss att till exempel jobba ihop med kända kockar.

Vilka är ni som ligger bakom Eatit?
– Vi är totalt nio personer: ett gäng ingenjörer från KTH, några programmerare, Anders Lundberg som är kardiolog och forskare på Karolinska och dietisten Matilda Elfman. Hon är även tränare på Friskis & Svettis – hon är ”guld” på att hjälpa folk att transformera sin hälsa!

Personaliserade kostråd är superhett, börjar folk äntligen fatta att alla kroppar är olika och att en diet inte passar alla?
– Absolut! Alla är olika, men vi lever också helt olika liv om man tittar på hur mycket vi sover och rör på oss, om vi är långa eller korta, kvinnor eller män. Hur man ska äta varierar också under dagen. Kostråden har länge varit samma för alla, de har byggt på en minsta gemensam nämnare, men nu har vi möjlighet att utforma recepten genom att ta blodprover eller göra DNA-tester. En annan intressant sak är mag- och tarmbakterier, det känns som om vi är väldigt olika designade när det gäller hur mycket näringsämnen vi tar upp från olika produkter. Havregrynsgröt är superbra för många men inte riktigt för alla. Forskningen har inte riktigt landat i de här resultaten än men det är superspännande – tänk vilka möjligheter det kommer att finnas för att skräddarsy maten, längre fram!

Kan ni tänka er att gå ännu längre med exempelvis DNA-matchade Matkassar?
– Hittills har vi fokuserat på att analysera våra användare men nästa steg blir att jobba med externa aktörer, till exempel restauranger, butiker och matkasseföretag. Vårt mål är att ta över världen! Mat är medicin och vi vill göra det möjligt att bli friskare, hälsosammare och få en bättre livskvalitet samtidigt som man äter riktigt god mat. Men alla livsstilsförändringar är jobbiga så då måste det vara sömlöst och smidigt.

Vem är du själv?
– Jag är 29 och har läst industriell ekonomi på KTH så jag är ingenjör i botten. Jag har också drivit en matblogg och både teknik och hälsa har alltid intresserat mig. Ett tag funderade jag på att bli läkare för jag trodde aldrig att det skulle gå att kombinera allt detta men nu har en dröm gått i uppfyllelse. Det är verkligen superkul!

Hur fick du idén till Eatit?
– Jag och Oytun, den andra medgrundaren, drev tidigare ett företag som levererade lådor med närodlade grönsaker till folk i Stockholm men ganska snart förstod vi att många människor inte hade någon relation till mat i säsong. De visste kanske inte vad man skulle göra med kålrot, majrova och andra råvaror. Vi började vi intervjua våra kunder om hur mycket tid de la på matlagning, vilken mat de gillade och hur de gjorde sina val, sen tog vi fram recept. Vi insåg också att alla är så olika när det gäller hur mycket tid, energi och kunskap man har. Någon kund hade pratat med sin läkare och fått veta att kolesterolvärdena var för höga, en annan hade en dotter som var vegan och en tredje var glutenintolerant. Eftersom både jag och Oytun var ingenjörer från KTH låg det nära till hands att försöka lösa anpassningen av recept med teknikens hjälp.

Hur många användare har ni i dag?
– Den första lightversionen utvecklade vi tillsammans med ICA, då fick 1600 medarbetare svara på frågor och testa lite recept. Just nu har vi bara ett växande antal testanvändare men vi siktar på att släppa appen publikt den 1 september. Och vi har märkt att intresset är stort – folk är ju vana vid att få välja allt annat i sina liv.