Klart att Göteborgs Kex flyttar till Riga

I måndags kom det slutgiltiga beskedet: Efter drygt 130 år på samma plats i Kungälv flyttar Orkla-ägda Göteborgs Kex sin produktion till Riga i Lettland.

Idag arbetar cirka 350 medarbetare på fabriken i Kungälv. Efter flytten kommer produktutvecklingsavdelningen att stanna kvar i Kungälv, meddelar Orkla. Produktionen flyttas till en ny fabrik som ska byggas utanför huvudstaden Riga.

– Flytten sker inte förrän 2022, vilket ger oss god tid att stötta våra medarbetare inför framtiden. Vår ambition är att ingen ska stå utan sysselsättning den dag produktionen flyttar, säger Malin Jennerholm, vd på Orkla Sverige, i ett pressmeddelande.

Flytten motiveras bland annat med att kexfabrikens läge i Kungälv, med vatten på ena sidan och bostadsområde på den andra, gör det svårt att fortsätta utveckla verksamheten.

– Orkla har redan kexproduktion i Riga. Genom att investera i en ny och modern fabrik där och koncentrera tillverkningen till en plats kan vi säkerställa vår framtida konkurrenskraft och innovationsförmåga, samtidigt som vi reducerar vårt klimatavtryck, säger vd Malin Jennerholm i pressmeddelandet.

Orkas motivering till beslutet är att de vill skapa en starkare produktionsplattform och en mer optimerad kexproduktion för att bättre kunna tillgodose konsumenternas efterfrågan.