“Det är en utmaning att få män att tala om hälsa”

Anna Benson, foto Magnus Ragnvid

Anna Benson, författare, konstnär och serieentreprenör – hur fick du idén till Rosa och Blå kokböckerna där kändisar delar med sig av både recept och cancerberättelser?
– Efter att jag förlorade mitt ex i bröstcancer, valde jag att engagera mig i kampen mot cancer. Jag är en av alla anhöriga – de flesta av oss har nog någon story. Jag bestämde mig för att ge ut en bok eftersom så många ville dela sin cancerhistoria med mig. För att lätta upp det tunga fick det bli en kokbok.

Vilken kändis var först ut?
– Christina Schollin var först, hon bjöd hem mig på äppelpaj, sen åkte jag hem till en massa kända profiler och intervjuade dem samtidigt som de lagade sitt paradrecept. Så småningom hade jag intervjuat tjugo kvinnor till Rosa kokboken I, och till del två blev det lika många till.

Härom veckan utsågs Blå kokboken till världens bästa välgörenhets-kokbok vid kokböckernas Oscarsgala i Kina. I september släpper du Blå kokboken 2 där kända män delar med sig av både recept och erfarenheter kring cancer. Hur kom du in på detta ämne?
– Jag kände att jag behövde göra något för alla män. Det är så himla viktigt att få just män att tala om hälsa – de delar inte med sig som vi kvinnor gör. Framför allt måste man testa sig! Vi kvinnor kallas ju till tester men det gör inte männen. Så småningom fick jag tolv stycken att ställa upp, bland annat David Hellenius och Börje Salming.

När kommer Blå Kokboken 2 ut och vilka är med i den?
– Boken släpps den 27 september, och precis som i första delen kommer läsaren få möta en mix av skådespelare, artister och andra folkkära personligheter. Namnen släpps när det börjar närma sig. Alla måste inte själva ha haft prostatacancer men samtliga har en gripande berättelse om cancer.

Vad blir det som lagas?
– Det är allt från bruna bönor till pizza och älg. Ganska mycket husmanskost men även en del fisk.

Var det svårt att få dem att ställa upp?
– Nej, men det är absolut en utmaning att få män att tala om hälsa.

Hur mycket har du hittills samlat in och vart går pengarna?
– Böckerna har snart dragit in 3,6 miljoner som gått till kampen mot cancer, bland andra till Cancerfonden och Prostatacancerförbundet. Och det behövs, bröstcancer är Sveriges vanligaste cancerform för kvinnor, 8000 drabbas varje år, och prostatacancer drabbar 10 000 män varje år. Det är Sveriges vanligaste cancerform.

Tjänar du något själv på böckerna?
– Vi är ett team på tjugo personer med formgivare, fotografer och korrläsare som alla har en stark cancerhistoria. Vi gör det här på helt ideell basis, men vi får kostnaderna täckta av olika samarbetspartners. Det är många som vill bidra i kampen mot cancer.

Har du några planer på kokböcker med andra färger och teman?
– Absolut, det finns jättemånga viktiga böcker som skulle kunna ges ut, och inte bara om cancer. Jag har redan fått frågan om att engagera mig i andra ”färger, men någonstans måste man också bromsa lite. Jag lägger redan tre månader om året på det här projektet, dessutom har jag precis varit programledare för 80 avsnitt av Cancerpodden.

Ditt namn dyker med jämna mellanrum upp i vitt skilda sammanhang. Berätta, vem är du?
– Jag fyller 35 i år. Jag är väldigt nyfiken på livet och sitter sällan still. Jag har varit både svensk och fransk mästare i bordtennis, och så är jag serieentreprenör. Mitt första bolag startade jag när jag var 18, i dag är jag vd för tre bolag och har en massa anställda.

Vad gör du exakt i detta ögonblick?
– Jag hjälper min far med jordgubbarna – han är en av Sveriges största jordgubbsodlare. Själv brukar jag få vara jordgubbsexpert i media och jag har även skrivit en bok om jordgubbar. I går var det plötsligt kris så jag fick åka ner från Stockholm till Småland. Klockan fyra i morse började jobbet och nu har jag precis kört 93 lådor till en Maxi-butik.

Du är konstnär också?
– Ja, tidigare låg jag på ett galleri i fem år, och då skulle 30 målningar fram varje år! Som tur är hade jag blivit väldigt fokuserad via min idrottskarriär. Men för tillfället målar jag bara på beställning. Men nästa år tror jag det blir en utställning. Jag tycker att det är kul att ha många olika saker på gång, det är starka kontraster – från cancer till jordgubbar. Dessutom formger och designar jag. För andra kan det tyckas spretigt men för min egen del tycker jag att det jag gör är väldigt tydligt.

Vad sysslar dina bolag med?
– Ett av dem är störst i Sverige på julgranar. Jag driver det tillsammans med min lillebror och vi har 60 anställda. Man klickar hem julgranar till dörren och bara i Stockholm levererade vi cirka 100 000 granar till dörren i julas. Ett annat bolag som jag äger till hälften är Benzer Publishing. Vi ger bland annat ut EATSweden som är en av Designtorgets mest sålda produkter sedan 13 år tillbaka. Här har vi valt ut de 12 hetaste restaurangerna i en stad, och när man äger boken får man även äta ”två för en” på alla ställena. Stockholm var först ut och nu har vi böcker i tjugotvå städer i elva länder. Det är mycket mat i mitt liv!

Hur föddes ditt matintresse och vad gillar du att äta och laga?
– Jag har alltid varit intresserad av mat, bland annat har jag skrivit mycket om mat och vin för Connoisseur och Lifestyle. Mat är livet! Jag äter mycket vegetariskt i alla former men jag är inte vegan. Givetvis köper jag i första hand ekologiskt men också närproducerat. I Barcelona där jag bor till största del är det väldigt enkelt att få tag i närproducerat och ekologiskt.

Varför bor du i Barcelona?
– Klimatet är väldigt härligt där. Jag tycker att det är oerhört jobbigt i Sverige när det är grått och mörkt – det är inte min grej.

I Rosa och Blå kokboken lagar kändisar sina paradrätter, vilken är din egen?
– Jag gillar att man har en massa smårätter som man delar, men jag är inte så förtjust i vare sig tapas eller pintxos. Min paradrätt… det var en bra fråga! Jag är väldigt duktig på dumplings av olika slag. Jag har varit med i flera matprogram där jag gjort dumplings, som Halv åtta hos stjärnorna. Fast nu kom jag på det! Råraka med löjrom – det är min paradrätt till hundra procent.

Foto: Magnus Ragnvid