Regeringen vill tillåta hemkörd alkohol

Regeringen vill tillåta hemkörning av alkohol från Systembolaget till personer över 20 år i hela landet. Socialminister Annika Strandhäll tror att hemkörningen skulle göra livet enklare för boende på landsbygden, men också underlätta för mindre producenter att göra sina produkter tillgängliga för en större marknad. Vidare tror regeringen att modellen kan motverka distanshandel av alkohol, som till exempel e-handlare baserade i andra länder.

– Hembeställningen gör det lagom lättillgängligt och vi menar att det även kan öka tillgängligheten till Systembolagets beställningssortiment från de mindre producenterna, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Under de senaste åren har Systembolaget testat hemkörning av alkohol på flera olika platser i landet och enligt regeringen har testerna varit lyckade, varför förslaget om att göra tjänsten tillgänglig i resten av landet kom nu i fredags. Alkoholkonsumtionen har enligt regeringen heller inte ökat i de områden där utökningen skett, vilket tros ha berott på de långa leveranstiderna. De som beställt varor från Systembolaget på nätet i samband med testet har mot en avgift fått sina varor hemlevererade först 4-6 dagar senare.

– Det är inte så att man gör en beställning och sen står de utanför dörren en timme senare. Det är inte som att beställa en pizza till dörren, säger Annika Strandhäll till Aftonbladet.

Regeringen föreslår att förslaget träder i kraft den 1 april 2019.