Skådespelerska blev Cloettas “voice of the year”

Skådespelerskan Eva Röse fick i dag Cloettas kulturpris Läkerol Voice of the Year och psykologen och författaren Hédi Fried belönades med Juryns Hederspris. Eva Röse tilldelades enligt juryn priset på 100 000 kronor för “sitt starka bidrag i den svenska #metoo-debatten som en av förgrundsgestalterna i #tystnadtagning”. Hédi Fried belönades för att hon “med otrolig styrka har stått upp mot rasism i alla former de senaste trettio åren”. Hederspriset är på 50 000 kronor.

Cloettas varumärke Läkerol delar årligen ut kulturpriset Läkerol Voice of the Year till en aktuell person som med hjälp av sin röst har utmärkt sig för en bredare publik. I samband med tioårsjubileet av priset delade juryn även ut ett hederspris till en person som under längre tid har gjort skillnad med hjälp av sin röst. Förutom Eva Röse och Hédi Fried var årets nominerade influencern och författaren Therese Lindgren, artisten och programledaren Hampus Nessvold och DJ:n och musikproducenten Steve Angello.

– Jag är otroligt överraskad och glad över detta! Jag ser mig dock inte som en förgrundsgestalt då Tystnad Tagning är en armé av systrar på bred front. Jag lever efter mottot: ’Use your platform for change’, och tänker fortsätta ta alla chanser att kämpa för ett jämlikare, rättvisare och mer empatiskt samhälle, säger Eva Röse i ett pressmeddelande.