Icas kunder får koll på klimatpåverkan

Ica inför klimatberäkning för kunderna.

Ica släpper en ny tjänst som ger kunderna möjlighet att mäta sin klimatpåverkan. Systemet går igenom kvittona och räknar ut hur stor påverkan varje enskild vara har på klimatet. Ett digitalt verktyg i form av en app ökar kundernas medvetenhet samtidigt som tips på mer klimatsmarta alternativ presenteras i appen. Målet är att detta ska hjälpa kunder till mer hållbara val.
– Att byta ut nötfärsen till kycklingfärs minskar till exempel klimatavtrycket med 90 procent. Det är ett enkelt och lättöverskådligt verktyg som vi är ensamma om i världen, säger Icas hållbarhetschef Kerstin Lindvall till Fri Köpenskap.
Tjänsten “Mitt klimatmål” är kopplad till Ica-kortet och är en fortsättning av pilotprojektet Klimaträtt som har tilldelats FN:s klimatpris Momentum for change.
Satsningen är ett tillägg till Icas plan att minska koldioxidutsläppen från dagens 48 till 28 kilo per kvadratmeter år 2020. Andra insatser är att byta till miljövänliga klar och frysar och ett arbete med logistikkedjan. När mätningarna startade 2006 låg utsläppen på 108 kilo koldioxid per kvadratmeter, skriver Fri Köpenskap.