Rekordår för svenskt vin

Foto: Miriam Preis / Arilds vingård / Svenska Måltider

Sommarens värme gav en rekordskörd för de svenska vinodlarna. På föreningen Svenskt vin tror man att skörden är 30–50 procent större än normalt. Om vinets kvalitet blir lika toppen återstår däremot att se.

Murre Sofrakis på flerfaldigt prisbelönt vingården i Klagshamn söder om Malmö tror att Svenskt Vins prognos är i underkant.
– Jag tror skörden i Sverige är dubbelt så stor och att det sammanlagt handlar om 200 ton druvor. Det beror både på att uttaget blivit större men också att de totala arealerna har ökat. Jag skulle säga att skörden är av medelkvalité, säger han till TT.

Även på landets största Vingård, Arilds vingård i Skåne, har 2018 varit ett positivt år.
– Hade vi vattnat så hade vi också slagit rekord, men kvalitén på druvorna som vi skördat har aldrig varit så bra. Det som är speciellt i år är att vi har gjort helt nya typer av vin. Eftersom vi haft så mycket mogna druvor som kunnat hänga kvar länge har vi för första gången kunna göra dessertvin, säger Anette Ivarsson som driver vingården tillsammans med maken Jonas till Sydsvenskan.
En majoritet i riksdagens socialutskott, bestående av allianspartierna och Sverigedemokraterna, sade i maj ja till gårdsförsäljning av alkohol i begränsad omfattning. Ett så kallat tillkännagivande riktades till regeringen men efter det har inget hänt.
Foto: Miriam Preis / Arilds vingård / Svenska Måltider