Innoscentia: Köttkoll i realtid

Foto: Magnus Skoglöf

Foto: Magnus Skoglöf

Text: Eva Kvanta

De sitter på vad som kan bli ett av framtidens mest effektiva vapen mot matsvinn. Det lilla Malmöbolagets teknik kan läsa av andelen skadliga bakterier i ett paket med kött – och låta dig veta exakt när sista förbrukningsdatum har passerat.

Erik Lindberg och Robin Thiberg som driver Innocentia tillsammans med Rambabu Atluri – ni kammade bland annat hem EAT Global Innovation Award 2016. Berätta om er produkt!
– Väldigt förenklat kan man säga att det är ett digitalt bäst före-datum. Själva tekniken består av en sensor som mäter bakterienivån i köttförpackningar och visar ett värde på en etikett, eller också skickas signalen vidare till en dator, en mobil eller någon annan display.

De bäst före-datum som anges i dag, stämmer de inte?
– Nu sätter producenterna bäst före-datum med standardiserade metoder, men eftersom man inte har hundra procent koll på hela kedjan blir det snäva riskmarginaler på dyrbara produkter. Om det står att bäst före-datumet är om 10 dagar, har man kanske 16-17 dagar på sig. Det betyder också att man skulle nå längre i världen vid export.

Hur långt har ni kommit?
– Vi närmar oss en skarp produkt som kan gå ut i fältstudier under det här året. I första skedet handlar det om att hjälpa producenterna att hålla koll på kvaliteten under exempelvis en lastbilstransport. Via deras utvärderingar kommer vi att få veta om sensorerna funkar. Men tekniken fyller såklart inte sin fulla funktion förrän den täcker hela kedjan, inklusive slutkonsumenternas kylskåp.

När får vi se etiketter i butikerna med ett korrekt sista förbruknings-datum?
– Man kommer inte att få ett datum, snarare en nedräkning i om något är ätbart eller icke ätbart. Eller kanske en liten box där det dyker upp ett kryss eller en bock. Vi håller på att utveckla etikettprototyper. Fast nästa steg är att genomföra en investeringsrunda…

Er idé hamnar helt klart i kategorin ”så smart att man undrar varför det inte redan har gjorts”. Är det verkligen ingen annan som varit inne på samma tanke?
– Vi är många som försöker lösa samma problem på olika sätt, och kategorin produkter som förlänger livslängden på livsmedel kommer att växa enormt. Men många av våra konkurrenter har fokuserat på kylkedjan och temperaturerna; själva menar vi att det är mängden farliga bakterier som är den kritiska faktorn.