Simris Alg: Framtidens marina mat

Foto: Magnus Skoglöf

Foto: Magnus Skoglöf

Text: Eva Kvanta

Simris Algs anläggning har liknats vid ett rymdskepp som har landat på Österlen. I den toppmoderna anläggningen växer framtidens marina mat – mikroalger.

Fredrika Gullfot, vd och teknologie doktor i bioteknik, vad exakt är det ni säljer? 
– Vi gör Omega 3-olja från alger som vi själva odlar. Det är ett växtbaserat och giftfritt alternativ till fiskolja som är snällt mot både kroppen och planeten.

Kan vi inte bara skippa kosttillskotten och äta balanserat istället?
– Just de här omega-3-fettsyrorna är helt nödvändiga. Bland annat behövs de för hjärnan, synen och hjärt- och kärlhälsan. Ju mer man kan få i sig, desto bättre! Men de finns bara i marina organismer och från början är det mikroalgerna som tillverkar dem. Den omega-3 som finns i fiskolja kommer från algerna som fisken får i sig genom födan. Tyvärr bidrar fiskoljan till utfiskning av världshaven, dessutom innehåller den tungmetaller. Den odlade fisken gör kanske inte det, men den matas i allmänhet med soja eller jäst så den innehåller mycket mindre omega-3.

När började du själv snöa in på alger?
– Jag sprang ultramaraton och den här idén växte fram under mina långpass. Ju mer jag nördade ner mig i alger, desto tydligare blev det att man kunde göra riktigt häftiga grejer – allt från livsmedel till biobränsle. Själv tycker jag att ny teknik är ett fantastiskt sätt att lösa alla våra samhällsproblem på, framför allt inom livsmedelsproduktionen.

I dag kallar du dig algbonde – har du bytt löparskorna mot gummistövlar?
– Att vi kallar oss algbönder har en pedagogisk poäng, då kanske folk förstår att framtidens bonde inte är en person i leriga stövlar utan någon som arbetar på ett helt nytt sätt, med precisionslantbruk. Vi är framtidsbönder, helt enkelt, som använder högteknologiska odlingsmetoder i ett växthus. Det innebär också att vi tar hand om allt vi producerar – vi skapar inget avfall alls.

Hur går expansionen?
– Vi har precis byggt ut för drygt 30 miljoner, dessutom har vi tagit in över 100 miljoner i riskkapital. Sedan i april är vi börsnoterade. Försäljningsmässigt har vi precis kommit igång – det är först i år som vi börjar få volym på det hela. Om 5-10 år kommer vi att producera långt mer än till kosttillskottmarknaden, bland annat tittar vi på klinisk nutrition. Vår ambition är att ta 5 procent av den globala omega-3-marknaden.

Sist men inte minst – är det gott?
– Algolja smakar sjukt mycket bättre än fiskolja, men det är fortfarande inget man använder för smakens skull. Algmjölet som blir kvar när vi har extraherat omega-3-oljan är däremot riktigt, riktigt gott och väldigt proteinrikt. Det där är ju också en fråga – var ska man hitta framtidens protein?