Miljonregn över nytt havreforskningscenter i Lund

Nya forskningscentret ScanOat vid Lunds universitet har fått 100 miljoner kronor för att höja näringsinnehållet i havren

Ett nytt havreforskningscenter vid Lunds universitet har fått 100 miljoner kronor för att höja näringsinnehållet i svensk havre och göra denna till en exportframgång.

– Havre är en av få grödor som Sverige kan konkurrera med internationellt, vårt klimat och våra jordar är perfekta för havre medan nästan allt annat är hårt utsatt av vårt klimat, säger Leif Bülow, professor i tillämpad biokemi vid Lunds universitet till Dagens Nyheter.

Leif Bülow blir projektledare för centret ScanOat, som kommer att arbeta med allt från odling och genteknik till att ta fram nya, havrebaserade produkter, med fokus på export.

– Vi går mot en allt mer vegetabilisk kost och då är havre en bra råvara med högt näringsinnehåll. Det finns redan havreprodukter, som mjölk, som vi kommer att höja näringsvärdet på ytterligare. Men vi kommer också att testa nya produkter som till exempel ost, säger Leif Bülow till Dagens Nyheter.

Projektet ska bedrivas i samarbete med Lunds tekniska högskola, Sveriges lantbruksuniversitet, Lantmännen, Oatly och Swedish Oat Fiber.

Bakom bidraget står Stiftelsen för strategisk forskning, SSF.