Hur länge håller julskinka i kylen – så vet du när det är dags att slänga den

Hur länge håller julskinka i kylen? – Så vet du när det är dags att slänga den

Julskinkan är ett självklart inslag på de flesta svenska julbord. Men vad händer efter att julfirandet är över? Hur länge håller julskinka i kylen egentligen, och när bör du faktiskt sluta äta av den? Idag du alla svaren du behöver – plus några smarta tips på hur du förlänger hållbarheten och slipper slänga god mat i onödan.

Så länge håller julskinka i kylen

När julhelgen är över står ofta en halv skinka kvar i kylen, och du kanske undrar om den fortfarande är okej att äta. Den goda nyheten är att julskinkan faktiskt har ganska lång hållbarhet – om du bara hanterar den rätt. Generellt kan du räkna med att skinkan håller ungefär en vecka i kylen, men det finns några viktiga detaljer du behöver ha koll på för att inte riskera att bli sjuk.

Skinkan ska förvaras kallt, helst i den kallaste delen av kylskåpet, alltså längst ner. Om du låter den stå framme i rumstemperatur för länge efter att du skurit skivor så minskar hållbarheten snabbt. Då är det bättre att direkt lägga in den i kylskåpet igen så fort du tagit det du behöver.

Bästa sättet att förvara julskinka

För att julskinkan ska hålla så länge som möjligt behöver du tänka på hur du förvarar den. Många gör misstaget att bara täcka skinkan med plastfolie eller lägga den på ett fat. Det kan funka i några dagar, men vill du vara säker på att den håller sig fräsch i upp till en vecka bör du försluta den ordentligt.

Här är några enkla tips på hur du bäst förvarar julskinka i kylen:

  • Lägg skinkan i en lufttät burk eller plastpåse som går att försluta
  • Dela gärna upp den i mindre bitar så att du bara behöver öppna en liten del åt gången
  • Förvara skinkan längst ner i kylen, där det är som kallast
  • Undvik att ta i skinkan med händerna – använd alltid en ren kniv eller gaffel

På så sätt minskar du risken för bakterier och ser till att skinkan håller sig fräsch så länge som möjligt.

Så vet du om julskinkan blivit dålig

Ibland är det svårt att avgöra om en skiva skinka fortfarande går att äta eller inte. Men det finns några tydliga tecken du kan hålla utkik efter. Om du är osäker – lukta alltid först. Luktar det surt eller konstigt är det bara att slänga.

Andra tecken på att skinkan bör åka i soporna:

  • Den känns slemmig eller har fått en glansig yta
  • Färgen har förändrats till grå eller grönaktig
  • Smaken är sur eller konstig

Det är alltid bättre att vara på den säkra sidan. Julskinka som har börjat bli dålig kan innehålla bakterier som gör dig sjuk, så lita på dina sinnen och ta inga onödiga risker.

Så vet du om julskinkan blivit dålig

Tips för att frysa in julskinka

Om du vet med dig att du inte kommer äta upp hela skinkan inom en vecka finns det ett smart knep: frys in den. Det är faktiskt ett superbra sätt att slippa matsvinn och kunna njuta av julskinka även i januari.

Här är några saker att tänka på när du fryser in julskinka:

  • Skär gärna upp skinkan i skivor innan du fryser in den – då kan du ta fram bara så mycket du behöver
  • Förpacka skinkan lufttätt, till exempel i en fryspåse eller burk med lock
  • Märk påsen med datum så att du vet hur länge den legat i frysen
  • Julskinka håller ungefär en månad i frysen utan att tappa smak eller konsistens

När du sen vill tina upp skinkan är det bäst att låta den ligga i kylen över natten. Undvik att tina i rumstemperatur eftersom det ökar risken för bakterietillväxt.

Så här använder du rester av julskinka på nya sätt

Trött på kalla skinkskivor med senap? Då är det perfekt att förvandla resterna till helt nya rätter. Julskinka är en riktigt mångsidig ingrediens och passar i både varma och kalla rätter.

Här kommer några goda och enkla tips på hur du kan använda rester av julskinkan:

  • Gör en gratäng med potatis, skinka och ost
  • Baka en matig paj med julskinka och broccoli
  • Stek skivor av skinka och servera till ägg och potatis
  • Blanda ner i en pastasås med grädde och senap
  • Använd i en macka med picklad rödlök och sallad

Du kommer bli förvånad över hur mycket variation du kan få ut av en enda bit skinka!

När julskinkan inte längre håller i kylen

Tiden efter jul är fylld av rester, men det gäller att ha lite koll på när det faktiskt är dags att sluta äta vissa saker. Skinkan är inget undantag. Visst håller den ganska länge, men när veckan passerat och du börjar närma dig tio dagar – då är det läge att antingen frysa in den eller säga hej då.

Så även om skinkan är en riktig julfavorit är det viktigt att hålla koll på både lukt, smak och känsla. Och ställ in den i kylen direkt efter du tagit det du ska – så får du ut så mycket som möjligt av den. Och då vet du också precis hur länge håller julskinka i kylen.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *